Festival tolerancije kao posveta Branku Lustigu

Festival tolerancije održava se do 4. srpnja na zagrebačkom Bundeku, a ulaz na sve projekcije i popratne sadržaje je besplatan. Festival je posvećen velikom filmašu Branku Lustigu koji je preminuo krajem prošle godine.

Festival tolerancije u nedjelju je bio otvoren je upravo jednim Lustigovim filmom – 'Dobrom godinom' redatelja Ridleya Scotta s Russelom Croweom u glavnoj ulozi. Dobru je godinu Branko Lustig potpisao kao izvršni producent.

- Festival tolerancije izrastao je iz Festivala židovskoga filma. Pokretač festivala, dvostruki oskarovac Lustig, prikazivanjem filmova i osobnim prenošenjem iskustava iz nacističkih koncentracijskih logora težio je podizanju svijesti i održavanju kolektivnog sjećanja na Holokaust, rečeno je na otvorenju.

Organizatori su istaknuli da je trnovit bio put organizatora kako bi sedam dana mogli kroz filmove govoriti o ljudskim pravima i strahotama zla poput nacizma, rasizma, izbjeglištva i otuđenju prava žena, te kako bi se mogli nadati boljem sutra.

Do 4. srpnja će biti predstavljeno ukupno 12 filmova, koji su izabrani među njih 60 . Filmovi su dokumentarnog i igranog formata, društveno su aktualni i progovaraju o važnim temama, od prava žena, iskustva izbjeglica do obiteljskih odnosa.

- Svi ovi filmovi i dalje održavaju zacrtani put koji je kroz trinaest festivalskih godina utemeljio Branko Lustig, rekla je Nataša Popović i dodala da nastupaju i brojni bendovi, DJ-i i nevladine udruge, te da se održava bogat edukativni program.

- Filmovi su to jakoga autorskog rukopisa, kontroverzni, često sirovi i nemilosrdni, no najvažnije - krajnje originalni i snažni, kazao je voditelj filmskih programa Festivala tolerancije Hrvoje Pukšec i dodao da ove godine prikazuju i filmove koji se okreću arthouseu, hibridnom i žanrovskom izričaju.

Pogledajte gostovanje Hrvoja Pukšeca u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: