Prva glazbena klupa u Čakovcu

Tradicionalne taktove reproducira prva glazbena klupa u Čakovcu. Postavljena je u čast međimurskoj popevki koja je i na Unescovu popisu nematerijalne kulturne baštine.

U arboretumu čakovečkog Učiteljskog fakulteta glazbena klupa svira omiljene međimurske melodije. Ni sam akademik Vinko Žganec zasigurno ne bi mogao poželjeti bolje ozračje.

- Preko puta klupe je bista Vinka Žganca, čovjeka koji je više od bilo koga drugoga na svijetu učinio na promociji međimurske pjesme. On je skupio oko 3.000 međimurskih pjesama, inače općenito oko 30.000 na području Hrvatske, Mađarske i Austrije, rekao je Ivan Pranjić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu.

Zapisao je i većinu onih koje klupa svira. Međimurska popevka je institucija, duboko utkana u osobnost i mentalitet Međimuraca. Od 2018. na UNESCO-vom je Reprezentativnom popisu nematerijalne baštine čovječanstva.Dizajn ove glazbene novine bio je velik izazov za predavača na katedri Likovnih umjetnosti.

- Sama ideja za klupu kao što se vidi je čegrtaljka, znači jedan tradicionalni instrument koji je inače drven, koji je na području Međimurja zastupljen. I pokušao sam na neki način taj oblik uvećati i iskombinirati ga s postojanijim materijalima kao što su mramor i metal, rekao je dizajner klupe Andrija Večenaj.

Iz klupe odjekuje 10 tradicionalnih međimurskih pjesama koje izvode razni izvođači - od tete Lize, do Henrika Šimunkovića, zbora Josipa Vrhovskog. Repertoar će se stalno ažurirati, ovisno o godišnjem dobu ili pak obilježavanju nekog važnijeg datuma. A klupa Popevka već ima i svoju internetsku stranicu. Pa ako vas put uskoro ne dovede u Čakovec, putem interneta možete uživati u ovom nesvakidašnjem doživljaju.