Građani mogu odahnuti: zbrinjavanje gomile tonera

Konačno! Tako su stanovnici jedne od prilaznih cesta Bjelovaru komentirali konačan početak uklanjanja gomile nepropisno odloženih tonera za pisače zbog kojih su godinama upozoravali mjerodavne inspekcije i pisali peticiju.

Tko zna koliko je stotina tisuća stranica njima ispisano i odakle su sve prikupljeni, no gomilali su se godinama.

Susjedi napokon, nakon gotovo 9 godina odlaganja opasnoga otpada na otvorenom, mogu, ne samo odahnuti, već će uskoro moći i udahnuti. Prva susjeda sumnja da joj je narušeno zdravlje.

- Sutra idem snimati dišne organe. Dakle dobila sam teške upale dišnih organa ni sami doktori ne znaju što je, a nisam znala da su tu radili radove ja sam dobila žive rane po rukama od praha jer sam išla bez rukavica, išla šišati živicu. Pravda je spora, ali dostižna, rekla je Ana Jagodar, susjeda odlagališta.

Obišla je sporni prostor više puta i inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i utvrdila  nepropisno skladištenje opasnoga otpada na koji se mogu slijevati oborinske vode te naredila propisno zbrinjavanje, no ništa se nije dogodilo. Na ovoj su se adresi promijenile tri tvrtke, a posljednja je završila u stečaju pa je grad od stečajnog upravitelja zatražio da dopusti ulazak u posjed.

- Konačno agonija lagano završava nakon dugog niza godina, govori Jozo Prka, komunalni redar Bjelovara.

Uklanjanje i propisno zbrinjavanje ovog opasnog otpada od oko 40 tisuća kuna platit će grad što će pokušati naplatiti u stečajnom postupku.