Međunarodna nagrada 'Potresu' Hrvatskoga radija

Kratka radiofonska drama ‘Potres’ u produkciji Dramskog programa Hrvatskoga radija nagrađena je 2. nagradom u kategoriji Kratke forme na rumunjskom festivalu Grand Prix Nova.

Grand Prix Nova je prestižni međunarodni radiodramski festival koji se uobičajeno održava u Bukureštu, a ove godine zbog pandemije korona virusa se održao on-line, od 1. do 30. lipnja, na način da su sve selektirane dramske forme bile dostupne na mrežnim stranicama festivala u audio obliku i popraćene transkriptom na engleskom jeziku.

Kratka forma Dramskog programa Hrvatskoga radija ‘Potres’ zasnovana je na istoimenoj pripovijetci Janka Polića Kamova, i premijerno emitirana na 1. programu HR u listopadu 2019.

Ta je emisije, naglašavali su sudionici festivalske video-konferencije, proročanski najavila potres u Zagrebu u ožujku 2020, usred karantene izazvane virusom Covid-19.

U diskusiji je bilo također prisutno divljenje mračnoj poetici našega pisca Janka Polića Kamova, izvanrednoj glumačkoj kreaciji Rakana Rushaidata, 'seizmičkoj' glazbi Mara Marketa, senzibilnom i superiornom tonskom oblikovanju Lane Deban, kao i moćnom redateljskom vodstvu Darija Harjačeka.Obrazloženje stručnog ocjenjivačkog suda

Bernard Clarke
(Irski radio), predsjednik ocjenjivačkog suda, na on-line dodjeli nagrada je istaknuo da je jedna od najvećih prednosti takvih festivala neposredan kontakt.

- Čak i u ovakvom virtualnom susretu na festivalu zvuka poput ovoga, događaju se otkrića nepoznatoga, doslovce nepoznatoga, a u ovome slučaju do sada i nečuvenoga, u ovome slučaju - opasno uznemirujućega. Druga nagrada ove godine festivala Grand Prix Nova je takvo jedno otkriće, rekao je Clarke.

Emisiju je opisao kao neumornu i klaustrofobičnu priču pisca koji je umro mlad, u opskurnim okolnostima i koji je prepoznat kao avangarda u svojoj zemlji, ali uskoro bez sumnje i u Europi.

- Govorim u svoje ime, ali i ime svojih kolega: bili smo zatravljeni glazbom i oblikovanjem zvuka koji su stvorili ekstremno nasilnu i brutalnu atmosferu na estetski iznimno senzibilan način. Nevjerojatno, iznimno uzbudljivo. Gluma glavnog glumca bila je otkriće. Ali svi elementi u ovoj emisiji su izvanredni: dramaturgija, produkcija, režija, zvuk, gluma. Originalni autor na čijoj pripovijetci je zasnovana emisije je Janko Polić Kamov, zaključio je Clarke.

Novi horizonti festivala u online okružuju

Georgica Severin
, generalni direktor Rumunjskog radija na on-line ceremoniji dodjele nagrada je istaknuo da su primili impresivan broj programa za predizbor, od čega je 39 produkcija u tri kategorije ušlo u ovogodišnju konkurenciju.

- Čast nam je što je toliko radiodramskih umjetnika zainteresirano za sudjelovanje na našem festivalu, jer to svjedoči o vrijednosti Rumunjskog radija i rumunjskih umjetnika, koji su prepoznati kao vrijedni stvaratelji na polju radiofonskih djela, rekao je Severin.

Generalni direktor Rumunjskog radija dodao je da bez obzira na uspjeh ovjenčan nagradama, svi sudionici su se obogatili on-line dijalogom i mogućnošću slušanja kreacija drugih profesionalaca.

- On-line izdanje Grand Prix Nova-e otvorilo je nove horizonte za Rumunjski radio i želimo dodatno proširiti našu internetsku prisutnost, potvrđujući ponovno povjerenje u festival koji funkcionira kao mjesto susreta radijskih profesionalaca. Uvjereni smo da će čovječanstvo uskoro nadvladati pandemiju i da ćemo se 2021. godine ponovno vidjeti u Bukureštu, u sljedećem izdanju Grand Prix Nova; Rumunjski radio s nestrpljenjem želi dobrodošlicu na novu proslavu međunarodne radiodrame, poručio je Severin.

O nagradama su odlučivali cijenjeni i višetruko nagrađivani autori i producenti: Bernard Clarke (Irski radio), kao predsjednik ocjenjivačkog suda i članovi Soila Valkama (Finski radio), Dimitrij Nikolajev (slobodni umjetnik iz Rusije), Attila Vizauer (Rumunjski radio) i Ulrich Bassenge (slobodni umjetnik iz Švicarske).

Natjecateljski program se odvijao u tri kategorija: Radio drama, Kratke forme i Binauralne emisije.
Našu nagrašenu Emisiju možete poslušati na podcastu emisije Male forme:
Male forme - Potres