Potraga za dijelovima torpeda u Rijeci

Prvi puta u Rijeci je organizirana ronilačka akcija čiji je cilj bio potraga za dijelovima torpeda. Ronioci MUP-a i Ministarstva obrane, uz članove ronilačkog kluba iz Zagreba, zaronili su do dubine od 60 metara u potrazi za opipljivim tragovima tog dijela riječke povijesti.

Na mjestu gdje je torpedo izumljen, napravljen i prvi put lansiran, skupina ronilaca krenula je u potragu za njim.  Uz morsku obalu, pored lansirne rampe, torpedo je bio cilj organizirane potrage, jer more ih krije i dalje i to nekoliko.
- U ovom zaljevu ima ih nekoliko - U planu ih je izvaditi, međutim malo je to i problem jer na nekima je još i eksploziv, još su u lansirnim cijevima kako su otpali sa samih brodova i to predstavlja veliku opasnost, govori satnik Goran Pernjek, vanjski suradnik Muzeja Grada Rijeke.

Iako sam po sebi zastrašujuće oružje, torpedo je u vrijeme kada je izumljen, 1866., bio čudo tehnologije.

- Izmišljeno je tada nešto što se koristi i danas. Žiroskop ima svaki brod, avion, mobitel, a to je bilo izumljeno za torpedo. Nakon toga imate dubinsku spravu koja je od 1866. do danas ostala nepromijenjena, a tu je i primjerice duoprop koji se koristi na motorima, gliserima, govori Pernjek.

Uron o uspješan. Istina s nešto manjim brojem predmeta. Na muljevitom dnu ipak pronalazak.  

A neki od predmeta pronađenih oko lansirne rampe svoje mjesto pronaći će upravo ovdje u Muzeju torpeda, muzeju koji čuva uspomenu na staru riječku slavu.

Priča oko muzeja počinje prije 15-tak godina kada su u Rijeci shvatili kako ju gradu u kojem je torpedo izumljen gotovo da više i nema niti jednog primjerka.
- Pokrenuli smo širi krug ljubitelja i vojne povijesti, pomorstva i tehnologije, koji su počeli skupljati predmete i danas imamo najveću i najbolju zbirku torpeda u Hrvatskoj, kaže Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja Grada Rijeke.

Ipak, unatoč entuzijazmu i nadanjima, obećanjima starim i 20 godina, još nikako da krene s obnovom objekta odakle je priča i krenula.