Izložba hrvatskih hladnokrvnih konja

Ružica Gurdon iz Čađavice uzgajivačica je hrvatskih hladnokrvnih konja, a u vlastitom uzgoju ima četiri grla.

- Moja ljubav od djetinjstva još od kad sam sa ocem bila i imam četiri grla, ove dvije i jednu kod kuće sa ždrjebetom malim od dva mjeseca, rekla je Ružica Gurdon.

Obiteljsku tradiciju uzgoja nastavio je i Zdravko Kadežabek iz Dolaca, nažalost, nema je komu ostaviti u nasljeđe.

-Kod kuće imamo šest komada i sad mislim da je ovo zadnje jer vjerojatno više nema, mladi to ne žele se s time baviti. Znači mi još uvijek dok budemo mogli sad kad smo u mirovini možemo malo više, naglasio je Zdravko.

Prije pojavljivanja prvih traktora, hrvatski hladnokrvnjaci bili su radni konji za obrađivanje zemlje. Danas tu autohtonu hrvatsku pasminu uzgajaju samo entuzijasti, većinom starije životne dobi, koji ne žele da ta pasmina padne u zaborav.

Među njima je i četrdesetak članova udruge iz Čađavice. Očuvanje hladnokrvnih konja odnedavno poticajima podupire Općina Čađavica, a povećana su i dosadašnja državna sredstva.

- Mi smo ove godine napravili javni poziv u općinskom proračunu gdje smo nagradili s područja Općine Čađavica uzgajivače koji su ostavili mladu ždrjebad za daljnji uzgoj sa 1500 kuna svako ždrijebe, kazao je načelnik općine Čađavica Mirko Rončević.

- Potpore ministarstva ili države su se povećale tako da je to sa 200 eura otišlo na 396 eura što je isto jako velika pohvala, potpredsjednik Konjogojske udruge slavonskih uzgajivača hladnokrvnih konja Čađavica Ivan Dugaja.

A rezultati takvih mjera su već vidljivi, jer broj grla u Hrvatskoj raste.

- Ovog momenta mi imamo 7800 grla od toga je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 400 grla, rekao je predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Miško Šklempe.

U Savezu bilježe i 50 novih uzgajivača pa vjeruju da je time osiguran i opstanak hrvatskoga hladnokrvnog konja na njegovom vjekovnom staništu.