Hrvatskim filmovima priznanja u Los Angelesu

Na 15. izdanju Filmskog festivala jugoistočne Europe SEEfest, koje se ove godine održava online do 16. kolovoza, prikazuje se u različitim sekcijama trinaest domaćih filmova, od kojih je dio dobio priznanja žirija.

Posebno priznanje u programu kratkometražnog dokumentarnog filma dobila je ‘Mačka je uvijek ženska’ Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar.

Posebno priznanje u kategoriji dugometražnog igranog filma dobili su Jani-Petteri Passi, direktor fotografije filma ‘Korporacija’ Mateja Nahtigala, nastalog u slovensko-hrvatskoj koprodukciji te Virginie Saint-Martin, direktorica fotografije hrvatske manjinske koprodukcije ‘Bog postoji, njeno ime je Petrunija’ Teone Strugar Mitevske.

Dio programa SEEfesta bio je dostupan publici iz SAD-a putem streaminga na platformi Darkroom od 24. lipnja, a cijeli filmski program dodavat će se od 15. srpnja do 16. kolovoza. 

U sekciji dugometražnih igranih filmova prikazuju se ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ Dane Budisavljević, ‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj’ Predraga Ličine te manjinske koprodukcije ‘Sin’ Ines Tanović, uz nagrađene naslove ‘Bog postoji, njeno ime je Petrunija’ i ‘Korporacija’.

Od dugometražnih dokumentarnih filmova, na festivalu se prikazuje ‘Ivanova igra’ redatelja Tomislava Žaje, koji se nedavno prikazivao u Ateni na Međunarodnom filmskom festivalu Athens Marathon te u izraelskom gradu Afula na Filmskom festivalu Near Nazareth, a ovoga ljeta ga 'čeka' i projekcija na InterDoc festivalu u Moskvi.

U istom programu na SEEfestu se prikazuje i ‘Kuća Male Zvijezde’ redateljice Slađane Lučić, a u sekciji kratkometražnih dokumentarnih filmova ‘Fajront’ Davida Lušičića.

Na festival su uvrštena još četiri domaća kratkometražna animirana filma: ‘Albatros’ Nenada Jankovića, ‘Odrasti u malo drvo’ Noemi Ribić, ‘Osmijeh’ Matee Kovač te ‘Florigami’ Ive Ćirić.

SEEfest se održava od 2006. godine, a kroz svoje festivalsko izdanje kao i kroz projekcije koje organizira tijekom čitave godine promovira kulturnu raznolikost jugoistočne Europe.