‘Mater’ otvorila Festival mediteranskog filma Split

Ove godine nema akreditacija, pozivnica ni festivalskih ulaznica, neće biti ni DJ-eva, ali, unatoč tomu, splitski Festival mediteranskog filma - ide dalje. 13. Izdanje sinoć je u kinu Bačvice otvorila hrvatska premijera filma ‘Mater’, redatelja Jure Pavlovića.

Splitska je publika široka srca dočekala hrvatsku premijeru filma ‘Mater’, autentičnog, dalmatinskog, u cijelosti snimljenog na lokacijama u dolini Neretve. U njemu se spaja sve što čini i obilježava Dalmaciju.

- To je specifičan 'grezi' humor koji se ruga životu čak i u najtežim trenucima, s osebujnim likovima punima života, kakvi se i danas mogu pronaći, kaže redatelj Jure Pavlović.

I ostali dugometražni filmovi u programu Festivala hrvatske su premijere, radi kojih su selektori pohodili najutjecajnije svjetske festivale.

Tako se u programu ‘Druga strana Mediterana’, prikazuju naslovi iz zemalja Južne Amerike, a kratki hrvatski filmovi nadmeću se za nagradu u programu ‘Ješka’.

Premda je ovogodišnje izdanje ponešto izmijenjeno ‘zbog svima znanih razloga’, organizatori vjeruju da su kvaliteta filmova i gosti koji dolaze dovoljni da festival zadrži svoju prepoznatljivu energiju jer prave poslastice kriju se u svim programima, u kojima su naslovi iz čak 19 zemalja.