Glazbene novosti: ništa od većih koncertnih zbivanja

Glazbeni komentator Hrvatskoga radija Robert Urlić u ovotjednom pregledu bavi se ponudom ljetnih koncerata na otvorenom, no zbog epidemiološke situacije većih događaja neće biti.

Iako smo nekako sramežljivo već bili najavili i postepeno vraćanje glazbene scene u normalu i povratak nekih većih koncertnih zbivanja izgleda da od toga za sada neće biti ništa.

S obzirom na novu situaciju, porast broja zaraženih i nepredvidljivost razvoja situacije tako su otkazani i za ovaj tjedan najavljeni koncerti ispred zagrebačke Hale.

Koncertni program pod nazivom 'Summer Point - Hala VRT' trebao se održati od 1. do 11. srpnja uz nastupe J.R.Augusta, Tram 11, Vatre, Jure Stublića i Filma, Bolesne Braće, Detoura, Gorana Bare i Majki i Psihomodo Popa.Cilj 'Summer Pointa' bio je pokušati vratiti staro normalno i započeti ljeto u gradu kao što to Zagreb i publika zaslužuju. No, realno sagledavši situaciju, uz svjesnost o zahtjevnosti projekta, količini ljudi, mjerama, porastu broja zaraženih, ali i nesigurnosti koja je iznova u zraku organizatori su donijeli jedinu ispravnu odluku.

Plan i koncept 'Summer Pointa' odgođen je za neka sigurnija vremena, kada će se glazba uživo s velikom količinom posjetitelja moći konzumirati bez zadrške, straha i s potpunom sigurnošću - što glazbi i koncertima uživo i je cilj, a bilo kakva polovična rješenja jednostavno nisu opcija.

Iako vidimo da su gotovo svi odustali ili odustaju od festivalskih događanja nešto će se ovaj vikend ipak održati.

Liburnia Jazz festival ove godine obilježava i slavi 20. rođendan i želja organizatora je da ga proslave s ljudima koji su uz ovaj festival bili od samog početka, glazbenicima koji su na njemu stasali i publikom koja je na koncertima uživala, svima onima koji su dijelili njihov san i održavali ga 20 godina živim.Od večeras do nedjelje na Ljetnoj pozornici Opatija nastupit će najbolji hrvatski jazzisti, a igrom sudbine ispalo je da su ove godine to upravo liburnijski glazbenici.

Branimir Gazdik
i Ivan Pešut dobitnici su ovogodišnje nagrade Porin za najbolju jazz skladbu ‘Gifted’ i najbolji instrumentalni album ‘Timeline’, Bruno Mičetić je s Quintetom ove godine izdao novi album ‘Out Of the Shadow’, Elvis Stanić pomladio i izokrenuo pristup vlastitim kompozicijama, a Festival završava na 'jazz brodu' s Jed Becker's Blues Triom.

U proteklih tjedan dana nove i zanimljive singlove objavili su Nika Turković, Mixed Up Mary, Sara Renar, Miki Solus, Lika Kolorado, Rezerve i riječki duo The Siids koji su, nakon što je ova globalna pandemija zatvorila vrata klubova i uskratila nam njihov iščekivani prvi veći solo koncert, u ljeto 2020. ušli samouvjereno i okrenuti isključivo sjajnoj glazbi predstavljajući  novu vizualnu art poslasticu - video spot za pjesmu ‘Moments Of Laughing’.Ovo je njihov već šesti službeni singl skinut s hvaljenog debitantskog albuma ‘Brutalist’. Iza imena The Siids nalazi se autorski tandem Stanislav Grdaković i Darko Terlević.

Njihov specifičan elektro-rock zvuk, odlična produkcija i zanimljiva estetika video singlova oduševila je mnoge, pa su tako i kritičari album ‘Brutalist’ proglasili jednim od najboljih domaćih uradaka prošle godine uspoređujući ga čak i s najboljim ostvarenjima svjetske electro rock scene.

Country legenda Willie Nelson već nekako po pravilu posljednjih godina objavljuje albume oko svog rođendana (29.4.1933.). Takav mu je bio i plan za ovu godine i novi album ‘First Rose of Spring’ trebao je izaći  24. travnja, ali zbog svega što se događalo i događa u svijetu sve je odgođeno za danas.‘First Rose of Spring’ je, vjerovali ili ne, sedamdeseti solo album ovog glazbenog velikana i čak 144 ukupno, donosi jedanaest pjesama od kojih dvije ‘Blue Star’ i ‘Love Just Laughed’ potpisuje i sam Nelson uz stalnog suradnika Buddyja Cannona koji je ujedno i producent albuma.

‘First Rose of Spring’ prvi je album Willieja Nelsona nakon lanjskog izdanja ‘Ride Me Back Home’ čija je naslovna pjesma ove godine odnijela Grammy za najbolju country solo izvedbu.

Pogledajte gostovanje Roberta Urlića u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: