Dvije "medalje" vađenja pijeska iz Drave, Dunava i Save

Nakon 10 godina zabrane, opet je odnedavno dopušteno vađenje pijeska i šljunka iz Drave, Dunava i Save. Odahnuo je građevinski sektor jer će povoljnije nabavljati sirovinu, a uz to će se omogućiti i bolja plovnost rijeka te zaštita od poplava. No, zbog vađenja pijeska iz Drave kod Osijeka okolišne su udruge zgrožene.

Plovni usisni bager iz Drave će kod Osijeka izvaditi gotovo pola milijuna prostornih metara pijeska. Hrvatske vode uklanjaju višak nanosa kako bi se osigurala protočnost korita u vrijeme visokog vodostaja, smanjio rizik od poplava, a zimi od ledostaja.

- Temeljno poslanje Hrvatskih voda osim zaštite prirode je zaštita od štetnog djelovanja voda, evo sad raste vodostaj, kad se pojavi visoka voda sve su oči uprte u nas, što ste radili, zašto niste radili, kaže direktor Hrvatskih voda u Osijeku Željko Kovačević.

Da to što se sada radi, nije dobro za ekološku mrežu i stanovništvo, smatraju četiri okolišne udruge. Tvrde da će donijeti probleme nizvodno, sve do ušća Drave u Dunav.

- Drava se sve više i više ukopava to je poznato davno i samim time ruše se podzemne vode i nadzemne vode, ljudima presušuju bunari u naseljima uz Dravu suši se šuma i smanjuju se prinosi na poljoprivrednim površinama, kaže Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

Zato su pred Upravnim sudom u Osijeku podnijeli tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike jer za taj zahvat nije trebalo napraviti studiju procjene utjecaja na ekološku mrežu i okoliš. Tražili su da se zaustavi iskapanje pijeska, no sud je to odbio.

Više doznajte u videozapisu.