Sve ribe Jadrana

Sve ribe Jadrana prvi su put na jednom mjestu predstavljene u bogato uređenoj fotomonografiji.

Četiri godine trajalo je istraživanje i pisanje jedinstvene znanstvene monografije o ribama Jadrana. U njoj su autori prvi put na jednom mjestu skupili podatke i fotografije svih vrsta riba Jadranskoga mora, a njih je trenutačno 456. Zašto trenutačno?

- Dok smo pisali knjigu nismo mogli tehnički utjecati na izdavača, pa je u tom vremenu došlo novih šest, sedam vrsta riba. Tako da ja kažem da onaj tko bude opet izdavao knjigu morat će još te vrste ubrojiti, kaže prof. dr. sc. Jakov Dulčić, Institut za oceanografiju i ribarstvo Split.

Jedna od riba koja je do prije oko 10 godina i mnogim ribarima bila nepoznanica jest ona hrvatskog naziva strijelko. Ribari su je smatrali velikom štetočinom jer ozbiljno ugrožava ostale ribe tamaneći ih u velikom broju, pa su neki čak pozivali na odlučan rat s krvoločnim strijelkom.

- Zbog brojnih promjena u ponašanju te vrste danas je ima svugdje, od juga do sjevera. I jako je ukusna, kaže profesor Dulčić.

No, zbog jedne pridošlice, iako se na nju na sreću rijetko može naići, ipak moramo biti jako oprezni. Pogledajte videozapis.