Ilovik - biser lošinjskog arhipelaga

Ilovik je otočić u lošinjskom arhipelagu na kojemu živi stotinjak ljudi. Uz turiste, kojih ima i sada, unatoč pandemiji - na otoku je sve više stranaca koji ondje ostaju i nekoliko mjeseci, a prirodni kanal između Ilovika i Lošinja omiljena je luka za nautičare.

Pogled od kojeg zastaje dah, boja mora koje se ne bi posramili ni najveći koloristi. Ilovik krase prekrasna flora i fauna te ljubazni domaćini. Obitelj Elze Stojčić ima restoran više od 100 godina.

- To je bilo maleno na početku. Bila je jedna konobica gdje su prodavali 10 l vina na sedmicu jer je cijeli Ilovik bio pun vina i ulja, kaže Elza.

Nekad su se Ilovičani mahom bavili vinogradarstvom i ovčarstvom; danas samo rijetki. Riječanka Gordana Pavoković s obitelji se preselila na otok prije četiri godine. Iako je po struci biologinja, a suprug odvjetnik, počeli su s proizvodnjom kozjeg i ovčjeg sira.

- Volim prirodu, volim životinje, nije mi bilo teško uklopiti se ovdje gdje je čista priroda. Proizvodimo sir, imamo naše meso, na otoku se ne možete baviti samo jednom djelatnošću. Morate se baviti s puno više toga da biste mogli opstati, kaže Gordana.

Za opstanak se ne brinu Franco i Adriana Carravagio iz Italije. 23 godine uživaju u svojoj kućici na moru.

- Sada ćemo biti samo 10 dana, pa ćemo se vratiti potkraj srpnja ili početkom kolovoza. Ovdje je predivno. Spektakularno je, ljudi su, kad ih upoznate, vrlo ljubazni, zaista se osjećamo dobro, kaže Franco.

A više nego dobro osjećaju se nautičari. Prirodni kanal između Ilovika i Lošinja uzak 300 metara od pamtivijeka je sklonište brodovima u slučaju nevremena.

Pogledajte videozapis.