Rijeka 2020: EPK se ponovno budi

Nakon stanke zbog pandemije i financijskih problema, ponovno se probudio projekt Europske prijestolnice kulture. Rijeku čeka bogato kulturno ljeto s više od 150 različitih programa. Naglasak je stavljen na lokalne umjetnike, ali ostvaruje se i suradnja sa stranima.

Potezi i rezovi danske umjetnice Sofie Thorsen, druga je u nizu od jedanaest planiranih trajnih umjetničkih instalacija u sklopu programa Lungomare.

Smjestila se na samom ulazu u povijesnu jezgru Brseča, nadahnuta dugom poviješću školstva u Brseču koje je nedavno prekinuto. Prije dvije godine zbog nedostatka djece zatvorila se, naime, područna škola.

- Umjetnica je, tražeći po dječjim radovima, crtežima i raznim obrazovnim materijalima, te elemente i elemente grafita iz naše ulice utkala u ovo umjetničko djelo, objašnjava učiteljica Sonja Jedretić.

Jedna od najpoznatijih riječkih šetnica, Molo Longo, bogatija je, pak, za jedinstveni glazbeni doživljaj. Zvučna instalacija Ebriphone donosi zvukove lučkog terminala snimane u Bakru.

- Stavili smo nekoliko mikrofona na veliki teretni brod koji je bio vezan u Bakru i snimali zvukove broda, napominje suautorica instalacije Christine Hinterkorner.

Patrik Huber, suautor instalacije, dodaje da su zvukovi na brodu nevjerojatni: Jako je zanimljivo jer smo snimali na različitim dijelovima - u kuhinji, u stroju, svuda, opisuje Huber.

Zvukovima koje proizvode brodice danas se svečano otvara i Kantrida - Europski kvart kulture. Poznati riječki jazz glazbenik Zoran Majstorović priprema zanimljivi glazbeni performans – 'Operu navale'.

- Ja ću biti na kopnu i svirat ću dva instrumenta - gitaru i arapsku lutnju, a u moru ispred plaže će biti 10-15 barki koje će zajedno sa mnom improvizirati, koristiti sve što je barkama svojstveno a proizvodi zvuk, najavljuje Zoran Majstorović.

Programom Europskog kvarta kulture oživjet će plaže na riječkoj Kantridi: Od Empeduja art kampa, festivala suvremene umjetnosti, preko Empeduja punk festival, humanitarne akcije i kulinarskih večeri, do narodna kuhinje, brudetijade, festivala eksperimentalne glazbe, najavljuje Damir Čargonja, voditelj projekta ‘Kantrida FKK’.

Rijeku i okolicu očekuje bogato kulturno ljeto, s više od 150 različitih programa. Veći dio održavat će se u prostoru Exportdrva u središtu grada.

- Bit će tu brojni koncerti, kazališne predstave, dvije sjajne izložbe, Usijano more i Fiume fantastico. Najavit ću i vrlo zanimljivu predstavu Bad Company na Grobničkom polju, te mundial harmonike u Gomirju, kaže direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota.

Ni ove godine neće izostati omiljeni dječji festival Tobogan, a u sve programe nastoji se što više uključiti lokalnu zajednicu i domaće umjetnike.