Sumanuto putovanje Vrankićeva čovjeka ptice

Jedan od najvećih crtača današnjice Davor Vrankić, hrvatski umjetnik s pariškom adresom, ponovno je u Zagrebu. U galeriji Forum, na izložbi pod nazivom ‘The Straight Story’ zagrebačka će publika prva moći vidjeti 50 tabli stripa nastalih u Parizu između 1992. i 1994. godine.

Putovanje je to sumanuto i frenetično čovjeka ptice kojeg Davor Vrankić vodi kroz čudesne situacije, bizarne prostore i gradove, gdje sreće čudnovate visoko seksualzirane likove, neobična bića koja se isprepleću  u fantastičnim orgijama, kreću u košmarnim prostorima koje autor iscrtava olovkom i tušem, istom tehnikom kojom će poslije nastati njegova maestralna dijela.

Vođen imaginacijom stvara bez prethodnih skica ili predložaka, sažima vizualna iskustva klasičnih majstora, stripovske i underground kulture, suvremenog filma…

Maštovitost, minucioznost izrade, stroga crtačka disciplina i majstorstvo u crtačkom umijeću konstante su vidljive i od samih njegovih početaka, a sve se priče u Vrankićevim fantazmagoričnim svjetovima, kaže kustos izložbe Feđa Gavrilović, mogu se shvatiti kao košmarno i neuralgično lutanje ljudske svijesti u suludoj stvarnosti.