Rijeka: Luka plesa

Predstavom ‘Fly’ u Rijeci su otvoreni Festival inkluzivne scene i ‘Port of dance’. Pet predstava festivala ‘Luka plesa’ izvodit će se tijekom srpnja, a odabrane su među 20 sa Spring Forward festivala koji se, zbog epidemije, održao online.

Češka plesna umjetnica Marketa Stranska i njezin solo projekt ‘Fly’ dio je programa koji donosi 20 najboljih plesnih predstava odabranih među 600 prijavljenih. Među njima je i performans 'PLI', češkog umjetnika Viktora Černickyja.

- Iznimno sam zadovoljan što sam među 20 top umjetnika europske selekcije. Zamisao za performans nastala je kroz proučavanje Leibnizove filozofije - šizofrene rekonstrukcije Univerzuma, bilo u arhitekturi prostora ili stvaranju misli, pojašnjava Viktor Černicky.

Trg Riječke rezolucije tijekom srpnja ugostiti će mnogobrojne predstave: 14. srpnja na rasporedu je Mate Mesaroš sa svojom predstavom 'Mechanic so distance’ u Pomorskom i povijesnom muzeju. 20. srpnja na redu je predstava iz belgijske autorice Jeni Jalomen, nabraja Edvin Liverić, ravnatelj HKD-a na Sušaku.

Plesna predstava ‘Joy Alpuerto Ritter' zatvorit će Festival Luka plesa 28. srpnja, a do tada na programu su i predstave umjetnika s invaliditetom u okviru Festivala inkluzivnih scena.

- Plesna skupina Magija prikazuje retrospektivu radova, a imamo i odličnu suradnju s udrugom Spirit koja će predstaviti plesne filmove, ističe Gordana Svetopetrić, plesna umjetnica.

Festival koji je kruna dugogodišnjega rada na inkluziji osoba s invaliditetom u suvremenom plesu i izvedbenoj umjetnosti, ove će godine zatvoriti koncert inkluzivnih deaf-bendova Pučkoga otvorenog učilišta Zagreb.