Konji i kočije na varaždinskim ulicama

Na varaždinskim ulicama i u podnožju Starog grada danas - konji i kočije. Dan kočija već sedmu godinu okuplja brojne sudionike i znatiželjne Varaždince. Bilo je tu i natjecanja u zabavnim igrama, dok su kočijaši snage odmjeravali u vožnji zaprega. 

Nije ni kočijaš biti lako. Zapreke nisu uvijek savladive, a u ovom slučaju to donosi kaznene bodove. No, uvijek ima onih koji će reći - to nam je rutina.

- To nam je već sad rutinski, počeo sam odmalena s konjima. Nekad sam orao, a sada su ovo konji iz ljubavi. I zato mi radimo da bi oni uživali, govori Zdenko Marenčić, predsjednik Udruge "Konj moj prijatelj".

A kako i ne bi bilo kada im je uzgoj konja obiteljska tradicija.

- Konji su u našim štalama preko dva stoljeća - moj otac, djed, pradjed, šukundjed su držali konje i tako smo mi nastavili tradiciju. Imamo 6 grla lipicanske pasmine, naglašava Marenčić.

Natjecanje kočija, ali i jahača kod bedema Staroga grada. Već sedmu godinu varaždinska se konjička atrakcija ne propušta.

- To je 20-30 zaprega, one su iz međimurske regije, zagorske, Varaždina, rekla je Dubravka Margeta Ostoić, organizatorica Dana kočija.

Bilo ih je i više, iz susjedne Slovenije, ali virus je ove godine pomrsio račune. No, zato su Varaždinci vjerni gosti.