Slušanje poezije aktivira posebne dijelove mozga

Znanstveno je dokazano da slušanje snimaka recitiranja poezije na materinskom jeziku aktivira dijelove mozga koje ne aktivira nijedna druga umjetnost. Upravo se tom temom bavi projekt 'Iznad vode'.

Zanimalo nas je što će se dogoditi kada se poeziji pridruži glazba i dobili smo najbolji odgovor koji su nam predstavili gosti emisije Dobro jutro, Hrvatska Toni Eterović, skladatelj, instrumentalist na klaviru i Miro Škugor, pjesnik.

- Ne bojte se! Ovo nije eksperiment. A oni nisu znanstvenici, koji opetovano žele dokazati djelovanje poezije na ljudski mozak. Oni nikako ne žele da budete tek svaki drugi sudionik eksperimenta iz područja empirijske estetike koji je u jednom trenutku pritisnuo gumb označivši da je upravo osjetio kako ga prolaze srsi. Niti ijedan od onih 40 % čija se koža naježila dok su slušali poeziju. Oni žele da se uz prožimanje poezije i glazbe 100 % naježite, poručuju izdavači.

S projektom se započelo krajem prošle godine, a dovršen je tijekom provođenja mjera zaštite od korona virusa tako da su se se Toni i Kruno po prvi put sreli uživo upravo u emisiji Dobro jutro Hrvatska: