Strani policijski službenici pomažu našoj policiji u sezoni

Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih policijskih zadaća. Svoj doprinos će ove kao i prethodnih godina dati i strani policijski službenici koji našoj policiji pomažu u obavljanju svakodnevnih poslova, posebice u unapređenju komunikacije i suradnje s turistima.

Najprije fotografiranje, a onda razgovor. Poljski policajac na pulskim ulicama iznenađenje je za turiste.

- Čuo sam da će naši policajci biti u nekoliko gradova gdje dolaze Poljaci, ali baš sam ugodno iznenađen, rekao je Tomasz iz Poljske.

Srećom, ovog puta poljski turisti nisu trebali pomoć. No, ako ne daj Bože godišnji odmor krene po zlu, mogu računati na Patryka.

- Glavni problemi s kojima se naši turisti susreću su gubitak stvari i dokumenata, krađa telefona ili džeparenje. U takvim im slučajevima nastojim pomoći, kontaktirati naše veleposlanstvo i riješiti problem, rekao je Patryk Pelszyk, policajac iz Poljske.

Uz Patrika, tu je i Lajoš. Mađarski policajac koji ovamo na službu dolazi već tri godine. Kaže, Hrvatska je sigurna i intervencija gotovo da i nema.

- Ne, i to su super vijesti. Jer Hrvatska i Pula su sigurni, ljudi ovdje mogu jednostavno doći i uživati, rekao je Lajos Magyar, policajac iz Mađarske.

S njima na terenu je i njihov domaćin.

- Što se tiče jezične barijere, puno nam pomažu, njihovi turisti lakše se njima obraćaju, sve u svemu jako lijepo iskustvo i nama i njima, navodi Josip Ilijov, kontakt policajac.

To iskustvo međunarodne policijske suradnje ove godine nije spriječila ni epidemija. Riječ je o projektu Sigurna turistička sezona koji se u Istri provodi već 10 godina. Ovoga ljeta ipak u nešto manjem opsegu.

- Trenutno se na našem području nalaze policijski službenici iz Mađarske i Poljske te jedna kolegica iz Austrije, se nalazi u Umagu, dok će se tijekom srpnja pridružiti jedan kolega iz Slovenije i Njemačke, istaknuo je Vjekoslav Vukšić, načelnik PP Pula.

Svi će se oni ovoga ljeta zajedno brinuti da sezona protekne mirno, kao i prošlih godina. Jer poznato je da turisti ne biraju samo lijepe, već i sigurne zemlje.