Trafostanice kao medij umjetnosti

Komunalnu opremu vrlo često uopće ne zamjećujemo. Tu ubrajamo koševe za smeće, klupe, svjetiljke, pa i trafostanice. Ti mali objekti česta su meta vandala, nepristojnih poruka i neprimjerenih grafita. No od sada to više neće biti slučaj.

One nisu lijepe ni poželjne, ali su nužne. Armiranobetonske transformatorske stanice, skraćeno, trafostanice svuda su oko nas. U Zagrebu su brojna mjesta neobuzdanog vandalizma pa je njihov vlasnik HEP odlučio tomu stati na kraj. U pomoć je pozvao Hrvatsko društvo likovnih umjetnika.

- U ovom trenutku oslikat ćemo tri trafostanice umjetnika koji su odabrani na javnom natječaju. Svaki od njih će primiti umjetnički honorar od 10 tisuća kuna, ističe Ivana Andabaka, ravnateljica Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Komisija je odlučila da trafostanicu u dvorištu Traumatološke bolnice u Draškovićevoj ulici oslika Danijel Žeželj. Njegove zvijeri s krilima sada plaše golubove. Hoće li se postići suživot, vrijeme će pokazati.

Na drugoj lokaciji uz Miramarski podvožnjak Goran Rakić taman je oslikao trafostanicu. Lijepih pastelih boja uklopila se u okoliš. Požurili smo se zatim u Špansko da bismo na djelu uhvatili mladu umjetnicu Klaru Rusan, poznatu pod pseudonimom Klarxy.

- Kad se sve završi tu će biti skejteri i skejt rampe, jer je ovdje u Španskom dosta jaka kultura skejtera i grafita, pa sam spojila svoj crtež s time. Urbana kultura u četiri zida, vanjska, kaže Klarxy.

U društvu supruga i psa te znatiželjnih prolaznika posao ide lakše. Umjetnici je ovo prvi susret s ovim kvartom: U principu sam se obrazovala preko 'Kvart priče' koju radi moj prijatelj Vid Juračić i epizode Špansko. I da toga nije bilo bila bi izgubljena. Ovo je obiteljski kvart gdje su ljudi otvoreni, ali to je baš priča za sebe, dodaje Klarxy.

Tako su tri trafostanice postale male galerije na otvorenom, a taj projekt, čiji nastavak s nestrpljenjem očekujemo, pokazuje kako državne tvrtke i umjetnost mogu ići ruku pod ruku.

Pogledajte reportažu iz emisije Dobro jutro, Hrvatska: