Sve ribe Jadrana

Sve ribe Jadrana ovaj put nisu u mreži nego u bogato uređenoj fotomonografiji.

Četiri godine trajalo je istraživanje i pisanje jedinstvene znanstvene monografije o ribama Jadrana. U njoj su autori prvi put na jednom mjestu skupili podatke i fotografije svih vrsta riba Jadranskoga mora, a njih je trenutačno 456. Zašto trenutačno?

- Dok smo pisali knjigu nismo mogli tehnički utjecati na izdavača, a u tom vremenu došlo je šest, sedam novih vrsta riba. Tako da onaj tko bude opet izdavao knjigu morat će još te vrste ubrojiti, istaknuo je prof. dr. sc. Jakov Dulčić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Jedna od riba koja je do prije 10-tak godina i mnogim ribarima bila nepoznanica jest ona hrvatskog naziva strijelko. Ribari su je smatrali velikom štetočinom jer ozbiljno ugrožava ostale ribe tamaneći ih u velikom broju, pa su neki čak pozivali na odlučan rat s krvoločnim strijelkom.

- Zbog brojnih promjena u ponašanju te vrste danas je ima svugdje od juga do sjevera. I jako je ukusna, ističe prof. Dulčić.

No, zbog jedne pridošlice, iako se na nju na sreću rijetko može naići, ipak moramo biti jako oprezni. 

- Ponovo ponavljam ne znam po koji put, ako se ulovi riba napuhača ne smije se hvatati golom rukom, jer ona ima otrov i on se može diranjem prenijeti u naš organizam i onda brzo nastupi smrt, upozorava prof. Dulčić.

Vratimo se mi za kraj našoj, kako je često volimo nazivati, spasiteljici - srdeli. Profesor Dulčić kaže da će ako budemo poštivali njene prirodne procese obnove ona s nama biti još dugo dugo. No, klimatske promjene dovode i nove stanovnike.