Čamcima do Dunava

Na Halaš Čardi u Legradu gdje Mura utječe u Dravu, odlučili su u rijeku spustiti svoje čamce članovi nekoliko braniteljskih udruga. Spremaju se za spust do Dunava. Ovo su planirali točno godinu dana - od kako su se posljednji put družili na vodi. Imat će nekoliko stajališta.

- U Križnici imamo kamp, imamo i kod prijatelja u Sopju, u Donjem Miholjcu i u Nardu, rekao je Mario Serini iz Udruge branitelja i veterana Domovinskoga rata Općine Vidovec.

Prvi dan je jako zahtjevan, vozio slalom kraj drveća, to je plitka voda tak da se može dogoditi da se čamac i prevrne i prvi je dan zahtjeva, poslije je već široka rijeka i duboka i nema problema.

Spust je postao tradicija. Za mnoge koji sudjeluju - prava terapija.

- Uvijek se nešto novo događa, čovjek uživa u prirodi i lijepo je kada malo se vozimo, gledamo našu divnu prirodu, rekao je Josip Stanko iz Eko Drave iz Varaždina.

Neki od hodočasnika bili su zajedno u logorima. Prigoda je to da ponovno podijele svoje patnje, nepojmljive onima koji ih nisu doživjeli. Dugi niz godina članovi ovih udruga partneri su u mnogim projektima. Na ovakvim druženjima učvršćuju prijateljstva.

A kod njih sve ide, rekli bi kao po špagi. Zadaci su raspoređeni, svi znaju što im je činiti. Logistika je ovim bivšim vojnicima jača strana. Za put su se dobro osigurali pa sa sobom vode i zaposlenika Hitne pomoći.

Spremni su bili u ratu za suborce dati život. U miru se za njih ništa nije promijenilo. Svi za jednog i jedan za sve. Kako je ovo tradicionalno hodočašće do Aljmaša, a onda i do Vukovara, bez božjeg se blagoslova na put ne kreće.

Čamcima su se uputila 22 sudionika. Plovit će Dravom pet dana.