Obitelj Leko vratila se u Hrvatsku i odlučila uzgajati lavandu

Lavanda se u nas nekad povezivala većinom uz otok Hvar, no posljednjih 15-ak godina proširila se na cijelu Hrvatsku, pa je tako stigla i u Dalmatinsku zagoru. Obitelj Leko iz Vinjana Gornjih počela je uzgajati lavandu i smilje, a uz eterična ulja, proizvode i prirodnu kozmetiku.

Braća Zoran i Ivan Leko dio života proveli su radeći u Kataru i Norveškoj. No, onda su se odlučili vratiti i zaradu uložiti u vlastitu proizvodnju u domovini.

- U inozemstvu kad provedete 5 i više godina vuče vas srce svome domu i tu se rodila želja da se vratimo na djedovinu i da pokrenemo neku inicijativu, da napravimo nešto od čega danas, sutra mi ili naša djeca bi mogla živjet, govori Ivan Leko, Vinjani Gornji.

- Kad je došla cijela ta igra oko smilja, sadnje destilacije. Mi smo krenuli u to, ali nismo prvo sadili smilje, nego smo kupili destileriju. Tako da smo htjeli i sami nešto naučiti o tome, objašnjava Zoran Leko, Vinjani Gornji.

I naučili su. Zasad imaju oko hektar i pol površine na kojima su smilje i lavanda, a planiraju je i proširiti. Osim aromatičnog bilja i eteričnih ulja proizvode i prirodnu kozmetiku. U tome im pomažu supruge, inženjerka kemijske tehnologije i ekonomistica. Počeli su polako osvajati i tržište, a onda se dogodila kriza izazvana koronavirusom.

- Naše tržište je bilo u Indiji, za sada ti kontakti jesu, u kontaktu smo s njima, to je uglavnom i web prodaja veliki kozmetičari koji se bave prirodnom kozmetikom u Indiji, naročito ekološke, jer mi smo ekološki certificirani, došlo je do lok downa u Indiji tako da je cijela industrija stala, kaže Zoran Leko.

Od 35 tisuća sadnica smilja koliko je zasad zasađeno, iz ekološkog sjemena najveći je dio  uzgojila njihova majka. A Zoran i Ivan kažu da ni na trenutak nisu požalili što su se vratili i odlučili za poljoprivrednu proizvodnju.

- Teško je raditi na poljoprivrednom gospodarstvu, iziskuje puno vrimena i truda, ali uz EU fondove dobili smo poticaj za mehanizaciju, tako da nam je tu jedan dio olakšan, ali kad je žetva sva obitelj je tu i kad su veći radovi svi se skupimo, Ivan Leko.

I dok se drugi mladi iseljavaju iz Hrvatske, ova dvojica braće s obiteljima radije su izabrala domovinu i svojim primjerom pokazala da se i kod nas može uspjeti kad imate volju i želju.