Neraskidiva veza Krleže s Dugom Rijekom i Koprivnicom

Manje je poznato da je Krleža, osim sa Zagrebom, neraskidivo povezan i s  Dugom Rijekom te Koprivnicom. Društvo podravsko-prigorskih književnika i umjetnička organizacija ‘Artikulacije’ svojom manifestacijom podsjećaju na Krležin boravak u tom kraju.

Upravo je u Koprivnici, naime, tiskana Književna Republika, a tu su nastala su i neka važna Krležina djela. U Dugu Rijeku Krleža je stigao prije točno stotinu godina, u srpnju 1920. godine.

- Samo tri, četiri mjesta u Krležinu životu su takva da je u njima proveo dulje vremena izvan Zagreba. To su Pariz, Beograd i Duga Rijeka. Ovdje točno prije stotinu godina u sedmom mjesecu 1920. došao sa svojom suprugom kao mlad čovjek u mjesto njenog učiteljskog namještenja, podsjeća Vlaho Bogišić, književnik i leksikograf.

Duga Rijeka postala je važna postaja u Krležinu životu. Napisao je ovdje svoja poznata djela, a  drama Vučjak zapravo je toponim za Dugu Rijeku i taj kraj. U obližnjoj Koprivnici, kod Vinka Vošickog, tiskana je i Književna Republika.

- To se vidi i u njegovim autobiografskim zapisima, vidi se i u nekim elementima u 'Baladama…', kaže Mario Kolar iz Umjetničke organizacije 'Artikulacije'.

Dio Krležinih pisama povezanih s tim krajem izloženo je u Muzeju grada Koprivnice. Tako je i počela manifestacija posvećena Krleži i Dugoj Rijeci.

Ove godine podsjećanje na Krležu održano je uglavnom pred domaćom publikom, ali već slijedeći puta zasigurno će biti pojačana većim brojem poštovatelja Krležina književnog djela i povezana sa zagrebačkim festivalom posvećenom našem istaknutom književniku.