Posveta utjecajnim Zadranima i plesu

Na 26. Kazališnom ljetu sinoć se predstavio Zadarski plesni ansambl - i to dvjema izvedbama: publika je gledala premijeru prve predstave iz serijala 'Portreti', a nakon toga i cjelovečernju – 'Gozd'.

Portreti su omnibus u nastajanju o poznatim i manje znanim Zadranima. Ujedno je to i zahvala onima koji su ostavili dubok trag u životu grada. Prvi portret posvećen je Zlatanu Jakšiću, čakavskom pjesniku, Bračaninu koji je svoj radni vijek proveo u Zadru.

- Kad sam došla u Zadar prije gotovo 40 godina onda sam bila na jednoj večeri poezije gdje je izašao jedan mali čovjek i u tišini je počeo recitirati svoje pjesme. Prvi put i zadnji vidjela sam nekog s toliko moći, autentičnog glasa i snage u sebi, ističe voditeljica Zadarskog plesnog ansambla Sanja Petrovski.

Nakon sola začinjenog stihovima, uslijedio je 'Gozd' -  scensko djelo o osobnoj i kolektivnoj tradiciji, svojevrsni hommage plesnom teatru.

- Gozd je izvedenica od slovenske riječi gvozd - šuma tako da je 'Gozd' naša verzija naše šume, naše kreacije. Plesna je to drama u dva čina koja pletivom sekvenci i pokretom priča priču o vremenu, prolaznosti života i ritualima kroz čovjekovo življenje, kaže Matea Bilosnić, koreografkinja predstave 'Gozd'.

Već 26 godina Zadarsko kazališno ljeto mnogima je nezaobilazni ritual. U ovim novim normalnim okolnostima program se većinom oslanja na domaće snage. Nakon otvorenja s uspješnicama 'Drame plus', te dramsko - plesnom večeri, kazališno ljeto nastavlja zadarski niz predstavom 'Balon'.