Splitski genijalci došli do vrijednog otkrića

Radeći na projektu "Biokemija eteričnih ulja" studenti splitskog Kemijsko-tehnološkog te Prirodoslovno matematičkog fakulteta primijetili su da eterično ulje smilja izaziva smrt kancerogenih stanica dojke, zbog čega su dobili rektorovu nagradu.

Istraživanja splitskih studenata bila su usmjerena na proučavanje prirodnih spojeva u eteričnim uljima, čija bi biološka aktivnost mogla imati korisnu primjenu. Istraživanjem djelovanja eteričnih ulja kadulje i smilja na zdrave stanice kože, osobito na stanice karcinoma dojke, došli su do vrijednoga otkrića.

- Eterično ulje smilja ima jak citološki učinak na rak dojke, efekt koji bi se jednog dana mogao iskoristiti u liječenju karcinoma, kazao je voditelj projekta Zvonimir Jažo.

- Ovo ne treba shvatiti kao veliko otkriće, već pozitivan  rezultat studentskog projekta. Mi želimo da se nastave istraživanja, ona su tek in vitro, ona bi trebala biti in vivo. Dakle ne možemo sad govoriti o liječenju, ali na dobrom smo tragu, kazala je studentica diplomskog studija PMF Split Danica Bajić.

Mladi genijalci, kako ih već sad zovu, pobudili su zanimanje brojnih Splićana, posebno onih koji se svakodnevno bore s karcinomom. Studentski projekt je, naime, završio, dobili su i nagrade i na tome je stalo.

Pogledajte videozapis.