Majstor rumunjskog novog vala Radu Jude - motovunski 'Maverick'

Majstor rumunjskog novog vala Radu Jude ovogodišnji je dobitnik Nagraede Maverick Motovun Film Festivala koja će mu biti uručenja na ovogodišnjem izdanju tog istarskog festivala, što će se održati od 30. srpnja do 1. kolovoza.

S Festivala kažu da su Judea prepoznali kao autora koji svojom individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću širi granice filmskog izričaja, a upravo to činio je svakim svojim filmom.

- Mnogi su kritičari mišljenja kako je rumunjski novi val iznjedrio niz filmskih bisera koji su često nalik jedan drugomu. Radu Jude jedan je, pak, od stilski najraznovrsnijih autora ove uzbudjive kinematografije, ističu s MFF-a.

Svojim dugometražnim prvijencem ‘Najsretnija djevojka na svijetu’ 2009. dao je satirični prikaz nezrelog rumunjskog potrošačkog društva’, a uslijedila je 2012. nagrađivana crna komedija slobodne forme ‘Svi u našoj obitelji, naturalistički prikaz istjerivanja pravde na apsurdan način u jednoj obitelji.

U Motovunu će ove godine biti prikazan njegov film ‘Bravo!’ iz 2014. koji kroz formu svojevrsnog balkanskog westerna progovara o bolnoj temi rumunjske prošlosti, tj. o diskriminacijskom odnosu prema Romima u 19. stoljeću.

Neugodne prošlosti odnosno pogroma nad Židovima Jude se dotiče i u pretposljednjem filmu, hibridnom mockumentaryju ‘Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari’, snimljenom prije dvije godine.

I njegov posljednji, ove godine objavljeni, film ‘Uppercase Print’, prikazan u Berlinu, bavi se prošlošću, a riječ je o dokudrami o tinejdžeru koji grafitima prosvjeduje protiv režima diktatora Nicolaea Ceauescua.

Lana Barić, Nina Violić i Goran Bogdan u žiriju

U ovogodišnjem festivalskom žiriju su glumci Lana Barić, Nina Violić i Goran Bogdan.

Nakon brojnih sjajnih kazališnih i filmskih uloga, Lana Barić predstavit će se ove godine u Motovunu kao glumica i scenaristica novog filma Danila Šerbedžije, ‘Tereza37’.

Redateljski i scenaristički kratkometražni prvijenac ‘Janje’ Nine Violić prikazan je prošlog ljeta u Motovunu, a očekuje se i završetak njezinog prvog dugometražnog filma.

Goran Bogdan jedan je od najtraženijih domaćih glumaca koji ima i međunarodnu karijeru.

- Svo troje će se kao stari prijatelji Motovuna svojim radom i pojavnošću odlično uklopiti u ovogodišnje slavljenje života i kreativnosti na Brdu filmova, napominju s festivala.