150 uglednih intelektualaca podržalo prosvjede protiv rasizma

Više od 150 uglednih svjetskih akademika, pisaca i umjetnika potpisalo je u utorak pismo u kojem izražavaju potporu globalnim prosvjedima protiv rasizma, ali i izražavaju žaljenje zbog ‘klime nesnošljivosti na svim stranama’.

Među potpisnicima pisma su lingvist i aktivist Noam Chomsky, feministica Gloria Steinem, pisci J.K. Rowling, Margaret Atwood i Salman Rushdie te novinar Fareed Zakaria.

Pismo o ‘pravdi u otvorenoj raspravi’ objavljeno je u časopisu Harper's Magazine. U njemu se daje potpora prosvjedima protiv policijske brutalnosti i rasne nejednakosti koji su se iz SAD-a proširili diljem svijeta.Međutim, ističe se u pismu, raspoloženje koje je pritom buknulo osnažilo je novi skup moralnih stajališta i političkih zaloga nauštrb otvorene rasprave i omogućilo da ideološki konformizam nagrize toleranciju različitosti.

- I dok pozdravljamo prvi razvoj događaja, također dižemo naš glas protiv drugog, stoji u pismu u kojem se ističe da se ne bi smjelo dozvoliti da otpor preraste u ‘dogmu ili prisilu’.

Slobodna razmjena informacija i ideja se na svakodnevnoj bazi sve više sputava, upozorava se u u pismu. Potpisnici pisma također ukazuju da se putem javnog sramoćenja sve više širi cenzura, uz tendenciju da se složena politička pitanja svedu na ‘zasljepljujuću moralnu zadatost’ i nesnošljivost prema suprotstavljenim mišljenjima.

Loše ideje se pobjeđuju argumentima, a ne na način da ih se pokuša utišati i samo željeti da nestanu, poručuju akademici.

- Odbijamo lažan odabir između pravde i slobode, koji ne mogu egzistirati jedan bez drugog, poručuje se u pismu.