Bjelovarski 'Korak za ples'

U Bjelovaru se ovoga ljeta posvećuju plesu -  na raznim lokacijama pa i diljem županije Radionice, plesne predstave, čitanje uz ples - sve je to obuhvaćeno u projektu kojim se želi popularizirati ta umjetnost koja je ondje inače slabije zastupljena.

Uz vodstvo plesnih umjetnica Tee i Irme mladi glumci Bjelovarskog kazališta na radionici scenskog pokreta otkrivali su darove tijela na do tada nepoznat način.

- Rekla bih da je to izuzetno važno za glumu pogotovo što kod scenskog nastupa nije važan samo izraz lica, jako je bitan i naš izražaj pokreta pa je radionica bila baš korisna, kaže Karla Štefan, članica Bjelovarskog kazališta.

Zvukovi, pogledi, pokreti - neobični dirigenti izmjenjivali su palicu kako bi istraživanje scenskog pokreta bilo što zanimljivije.

- Najveći fokus stavili smo na to kako osvijestiti svoje tijelo na sceni, općenito na položaj tijela, kako ga koristiti i to sve da naznačimo da nije samo govor važan na sceni, ističe plesna umjetnica i pedagoginja Irma Unušić, a njezina kolegica Tea Maršanić dodaje: Ovo su neki alati s kojima su se polaznici privi put sretali tako da ja ne mogu reći da sam ih ja naučila kako pokret sjeda na glas ili obrnuto, to je samo vježba koja će otvoriti tjelesne kapacitete da se sinkronizacija dogodi, priča Tea Maršanić.

Korak za ples projekt je Centra za cjeloživotno učenje i kulturu i umjetničke organizacije ‘Shooma’ ulazi u vrtiće, igraonice, parkove, kazališta, a sufinancira ga Ministarstvo kulture. Tijekom tri mjeseca djeca i mladi imat će prilike bolje se upoznati s plesnom umjetnosti.