Vjetroorgulje iznad Rogotina

Dalmacija dobiva još jednu atrakciju. Na brdu Trovro pokraj Rogotina završava se gradnja prvih vjetroorgulja u Hrvatskoj. Radovi nisu još potpuno završeni, ali čim malo jače zapuše, vjetroorgulje na brdu Trovro pokraj Rogotina zasviraju. 

Izgrađene su tri vjetroorgulje, jedne su okrenute prema buri, jedne prema jugu, a jedne prema maestralu.

Zbog ugodne vjetrom stvorene melodije Rogotinjaninu Stipi Šunjiću nije teško popeti se 900 metara dugom stazom do vrha brda.

Popularni Kaćo u mladosti je bio klavirist nekoliko neretvanskih glazbenih sastava, a sada je član nadaleko poznatih Rogotinskih pučkih pjevača. Stoga je neupitno njegovo poznavanje glazbe.

Zvuci orgulja mogu se čuti kad se priđe jednoj od triju kućica sa sviralama. No, vrlo brzo akordi trebali bi prekritii cijeli vrh.

- Idući vikend očekujemo posebne ljude koji će radit na uštimavanju orgulja i još ćemo poraditi na zatvaranju kompletnog sustava kako bi se postigla što kvalitetnija akustika prostora, rekao je Željko Škorić, projektant vjetroorgulja na Trovru.

Kućice će se nakon toga obložiti kamenom, postaviti klupe i popločati staza kojom će se na Trovro penjati turisti. Što se smještaja tiče, zasad ne bi trebalo biti problema jer mnoge stare kuće u Rogotinu prenamijenjene su u apartmane.