'Traviatom' s Lanom Kos madridski Teatro Real ponovno otvoren

Hrvatska operna pjevačica Lana Kos nastupila je u srijedu navečer u madridskoj opernoj dvorani Teatro Real koja je izvedbom Traviate ponovo otvorila vrata publici nakon što je tri i pol mjeseca bila zatvorena zbog koronavirusa.

Sopranistica Kos je u opernom klasiku talijanskog autora Giuseppea Verdija igrala glavnu ulogu kurtizane Violette Valéry po kojoj je postala poznata tijekom dosadašnje karijere.

Nastup Lane Kos bio je emotivan, posebno jer lik Violette obolijeva od tuberkuloze, bolesti koja ovih dana podsjeća na pandemiju koronavirusa, što je publika prepoznala tijekom izvedbe. Madrid je jedan od najpogođenijih gradova Europe gdje je od koronavirusa preminulo 8440 osoba od ukupno 28400 u Španjolskoj.

Publika je snažno zapljeskala opernoj pjevačici rođenoj u Varaždinu, koja je u srijedu u Madridu imala premijerni nastup, a većina gledatelja se digla na noge izrazivši joj dodatno poštovanje zbog izvedbe. Kos će do kraja mjeseca još pet puta nastupiti u ovoj operi u dvorani Teatro Real. Dvorana se nalazi u srcu Madrida, nasuprot stare kraljevske palače.Zbog epidemioloških mjera kapacitet dvorane je bio 869 mjesta umjesto uobičajenih 1750, a posjetiteljima su na ulazu dijeljene maske za lice i morali su dezinficirati ruke. Publika, ali i članovi orkestra, za vrijeme opere su imali lica prekrivena maskama. Organizator je na početku zahvalio publici što je došla u kazalište koje je bilo prazno i tiho oko 100 dana.

Traviata se bavi vječnim temama ljubavi, društvenog licemjerja, malograđanskog menatliteta, žrtvovanja i iskupljenja. Uloga Violette, kurtizane što bi u današnjim vremenima bila eskort dama, među najzahtjevnijim je u sopranskom repertoaru.

- Ja sam ju počela interpretirati s 21 godinom. Violetta je snažna i velikodušna osoba, spremna žrtvovati svoju prvu i posljednju ljubav, svoju istinsku i jedinu ljubav, kako bi obitelj (njenog voljenog Alfreda) bila sretna. To joj daje veliku dubinu, rekla je Kos uoči nastupa u Madridu za španjolske novine La Razón.
Veliki povratak hrvatske sopranistice svjetskog glasa