Dumančićev ‘Ranjeni konj’ prvi put pred publikom

U karlovačkoj Galeriji 'Vjekoslav Karas', akademski kipar i jedan od najpoznatijih animalista u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti Hrvoje Dumančić publici premijerno predstavlja skulpturu 'Ranjeni konj'.

Njegovim ‘Konjima’ divi se publika širom svijeta, a Karlovčani od sinoć mogu prošetati uz njegovih 14 skulptura, među kojima se nalazi i, prvi put izložen, ‘Ranjeni konj’.

'Ranjeni konj' zapravo je idejno rješenje za spomenik stradalim lipicancima u ratu koji je u vlasništvu Grada Lipika: Ideja je zapravo bila da napravim jednog ponositog konja, koji ima taj paradni, lipicanerski, korak, i upravo te frakture koje su važne u mom radu, obilježavaju to stradanje, objašnjava Dumančić.

'Ranjeni konj' je njegovo posljednje djelo na toj izložbi, a prvi rad je 'Aramis' kojem autor duguje bogatu međunarodnu karijeru.

- To je njegov diplomski rad, 'Aramis', s kojim je on osvojio međunarodnu nagradu u Francuskoj i tu zapravo počinje uzlet u njegovoj karijeri, napominje Aleksandra Goreta, autorica kataloga.

Konji su jedini Hrvojev motiv. On smatra da su to bića duboko povezana s ljudima, jer upravo zahvaljujući njima - ljudi su otkrili svijet.
Kako je pandemija inspirirala kipara Hrvoja Dumančića
- S konjima sam od svoje sedme godine, imam svoje vlastite konje i mogu stvarno reći da su me puno naučili, tako da se nadam da ću kroz ove skulpture uspjeti barem malo prenijeti impresije i osjećaje koje gajim prema konjima, kaže Dumančić.

Autor radi u bronci, aluminju i gipsu, a izložene gipsane skulpture posuđene su iz Muzeja Sinjske alke u kojem je Dumančić kroz svoje kapitalno djelo ‘Alkarska povorka’ šire predstavljen i domaćoj publici.