DOKUart dovodi filmove Bjelovarčanima pod balkone

U Bjelovaru u petak, 10.7. počinje 'Skoro 15. DOKUart', pandemijska inačica Međunarodnog festivala dokumentarnog filma koji se inače svake godine održavao u listopadu. Ovaj put, osim promijenjenih uvjeta, promijenjeno je i vrijeme i mjesto održavanja.

Tijekom jubilarnog 15. DOKUarta koji će se ove godine zbog koronavirusa održati tijekom ljeta i na otvorenom prostoru, ljubitelji dokumentarnog filma moći će uživati u 14 filmova, među kojima i tri hrvatske premijere, koji će se prikazivati na četiri lokacije - ‘u parku’, ‘u susjedstvu’, ‘pod zvijezdama’ i ‘drive in kinu’.

- Izbor filmova prilagođen je gledanju na otvorenom što znači da su se organizatori fokusirali na fabularnost i dramatiku, a manje na delikatnost fotografije i istančanost dizajna zvuka, objasnio je Denis Hladiš iz Udruge DOKUart.

Projekcije na otvorenom i promjena termina održavanja festivala, koji se tradicionalno održava u listopadu, najveća su novina ovogodišnje manifestacije koju su organizatori prigodno nazvali 'Skoro DOKUart'.

Prva projekcija najavljena je za 10. srpnja, kada će se u središnjem gradskom parku, popularnom Boho parku, prikazati njemački film 'Vodootporne', a uslijedit će vrhunski dokumentarni filmovi poput 'Medene zemlje' i 'Čistača'.

- Osim Boho parka, DOKUart će prikazivati filmove na još tri lokacije pa smo to prigodno nazvali DOKUart u susjedstvu. Jedna lokacija je na izletištu Vrata Bilogore u blizini Bjelovara što se svake godine potvrdi kao pun pogodak. U Naselju kralja Zvonimira doslovno ćemo ljudima pod balkonima prikazivati film, a oni će ga moći pratiti iz svojih stanova, rekao je Dražen Kranjec.

Dodao je da Bjelovar prvi put dobiva drive-in kino. Na parkiralištu Dvorane europskih prvaka instalirat će se veliko filmsko platno, a ton filma gledatelji će moći uhvatiti preko radio frekvencije u svojem automobilu i tako uživati u filmu.

O DOKUart festivalu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska video-pozivom smo razgovarali s Radom Šešić, scenaristicom, redateljicom i filmskom kritičarkom rođenom u Bjelovaru.

Ona živi i radi u Nizozemskoj u Utrechtu, predaje na Sveučilištu za film u Amsterdamu, selektorica je uglednih filmskih festivala među kojima su IDFA u Amsterdamu, IFFK u Kerali u Indiji i Sarajevski filmski festival.