Mala škola filma: gdje je nestao 'hrvatski Hollywood'?

Filmski znalac Daniel Rafaelić u novoj lekciji 'Male škole filma', koju ovaj put donosi s terena, bavi se 'samoprozvanim' redateljem Franjom Ledićem i jednim zapuštenim prostorom.

Na terensku nastavu naša 'hodajuća filmska enciklopedija' Rafaelić poveo nas je na zagrebačku Horvaćansku cestu.

- Tu je 1926. godine Franjo Ledić podigao nešto što je nazvao 'filmski grad'. To je bio prvi filmski studio koji je uopće građen kod nas, kaže Rafaelić.

Rafaelić kao zanimljivost ističe i epitet 'samoprozvani' koji se veže uz redateljski status Ledića.

- 1925. godine on je bio jako loše dočekan. Govorili su mu da je ekscentrik, da nema opusa itd. No, namjerno su prešućivali da je taj čovjek 1920. godine u Berlinu napravio jedan ogroman pomak s filmom 'Angelo'. Time se upisao u mapu ekspresionističkog filma u koju ubrajamo i, primjerice, 'Kabinet Dr. Caligarija', priča Rafaelić.

Kad je, na valu velikog uspjeha u Njemačkoj, došao ovamo, očekivalo se da će pokušati pokrenuti tzv. narodnu filmsku industriju.

- Međutim, nastali su veliki problemi jer domaća zajednica nije na njega dobro gledala i htjeli su mu odmoći. On je, pak, sve to zanemarivao i skupio ljude kojima je rekao da kupuje lokaciju na kojoj će biti prvi 'hrvatski Hollywood', napominje Rafaelić.

Cijelu priču o Franji Lediću i 'hrvatskom hollywoodu' pogledajte u javljanju Daniela Rafaelića u emisiju Dobro jutro, Hrvatska: