Varaždin: Strukovne škole prema preferencijama učenika

U tijeku su online upisi u srednje škole. Na sjeveru Hrvatske trude se uskladiti upisne kvote sa zahtjevima poslodavaca iz  realnog sektora. Prilagođavaju se ponudi i potražnji - primjerice uvode nove programe poput staklara ili dimnjačara, a smanjuju administrativne smjerove poput referenata ili ekonomista. Nije ni čudo što su varaždinske strukovne škole prve na listama prema preferencijama učenika.

Vrijedni i marljivi, budući majstori zanata ne staju ni za vrijeme ljetnih praznika. Za sve one koji će to tek postati, u tijeku su upisi i to putem interneta. Interes je velik, što ne čudi s obzirom na bogatu ponudu strukovnih smjerova, ponajprije onih deficitarnih.

- Mi smo ove godine planirali stolare, tapetare, staklare,  mljekare, autolakirere.To su sva zanimanja koja su tražena na tržištu i u suradnji s poslodavcima pokušavamo motivirati učenike, rekao je Dražen Košćak, ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin.

Najveća motivacija je siguran posao. Kako bi bile što konkurentnije na tržištu rada, marljivo "peku zanat" i buduće krojačice. No bez prave analize ponude i potražnje nema ni zadovoljnih učenika. Primjerice, od ukupno 18 limara koji se školuju u Hrvatkoj - njih 11 ili 61% upisat će se u Varaždinu. 54% tapetara, ali samo 3% ekonomista.

- Ove godine upisujemo 320 učenika koji će se školovati po jedinstvenom modelu obrazovanja ili po dualnom modelu obrazovanja. Ako želite biti globalno konkurentni onda ili morate to raditi po tim načelima ili ste jednostavno promatrač, rekao je Miroslav Huđek, pročelnik UO za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Stoga nije ni čudno da gotovo 14% djece iz drugih županija bira upravo hrvatski sjever kao kraj u kojem će se obrazovati. U čakovečkoj gospodarskoj školi također ne staju s učeničkom praksom. Vrijedno se beru breskve, a ručno žanju lavandini. Profesor Siladi naglašava da je budućnost u poljoprivredi.

- Poljoprivreda danas nije kramp, motika i gumene čizme. Upravo to ih nastojimo naučiti kroz njihovo trogodišnje ili četverogodišnje zanimanje, na koji način da organiziraju vlastitu poljoprivrednu proizvodnju, kazao je Zvonimir Siladi, profesor strukovnih predmeta.

Potražnja za agrotehničarima u Međimurju nikad nije bila veća.

Renato Vinko, ravnatelj Gospodarske škole Čakovec, kazao je da će možda koronavirus potaknuti ljude na razmišljanje da se treba okrenuti domaćoj proizvodnji, domaćem uzgoju voća, povrća i hrane.