Ponovno otvorena Našička geološka staza

Na jednoj od najstarijih europskih planina - Krndiji, koju je nekad prekrivalo Panonsko more ponovno je otvorena Našička geološka staza. Duga je 23 kilometra i prvi put je postavljena prije 18 godina. Sada je, uz pomoć europskoga novca, potpuno obnovljena.

Na cesti Našice - Požega glavni je ulaz u Našičku geološku stazu. Krndija je geološki, povijesno, prirodno i kulturološki iznimno područje.

Staza je duga 23 km i nije ju jednostavno obići. Ona uključuje 13 edukativnih povijesnih i 12 edukativnih geoloških ploča, kaže predsjednik PD Krndija Hrvoje Težić iz Našica.

- Na ovom području možemo naći vrlo zanimljive geološke nalaze i fosila vezano za život u tom panonskom moru - školjku češljaču, pa u ovim mlađim pliocenskim naslagama i pjescima pronađen je i zub nosoroga koji je u pliocensko vrijeme živio na ovom području, rekao je geolog Goran Radonić PP Papuk.

Uz bogatu geološku prošlost, Krndija krije i druge povijesne priče. 

- Ovdje je prva staklana u Slavoniji iz 1771., ovdje je jedan rudokop ugljena, Bedemgrad utvrda iz 14 st. prekrasna, simbol Krndije, većina planinara kad dođe uputi se odmah prema Bedemgradu, ističe Hrvoje Tržić.

Kultura, povijest, geologija - sve su to niti koje se lako mogu povezati u jednu uspješnu turističku priču.

- Cilj je s ovom geološkom stazom podići standard turističke ponude, ali omogućiti i novi dio uvida u geologiju s našičkoga područja, ističe gradonačelnik Našica Josip Miletić.

Našička je geostaza prije svega namijenjena planinarima, ali i šetačima, izletnicima te učenicima u sklopu provođenja terenske nastave u prirodi. Za njih će biti podijeljena u etape. 

Revitalizacija i obnova Našičke geološke staze, vrijedna pola milijuna kuna, trajala je 3 godine. No sad je spremna dočekati sve planinare, izletnike i ostale koji žele njome proći i upoznati jednu od najstarijih europskih planina bogate prošlosti.