Kuća naše pisme u Aucklandu

Uoči ovogodišnjeg jubilarnog 60. Splitskog festivala zabavne glazbe, s Novog Zelanda stiže nam jedna lijepa priča o tome kako je prošlogodišnja dvostruka festivalska pobjednica ''Kuća naše pisme'' spojila Hrvate iz Zemlje Dugog Bijelog Oblaka s domovinom.

Ovu suradnju, s autorom pjesme Goranom Karanom, Dalmacijom i Hrvatskom, inicirao je Međunarodni radijski kanal HRT-a - Glas Hrvatske, koji već 17 godina povezuje naše iseljenike s domovinom, ističući važnost očuvanja hrvatskoga jezika u svim ''kućama naše pisme'' širom svijeta.

- Svako naše kulturno društvo u svijetu koje njeguje hrvatsku riječ i glazbenu baštinu je svojevrsna ''Kuća naše pisme''. Stoga, takve suradnje Hrvata izvan Hrvatske s onima u domovini treba što više poticati, ističe urednica Glasa Hrvatske Tatjana Rau, Urednica Međunarodnog radijskog programskog kanala Glasa Hrvatske.

- Kia ora Hrvatska! Lijep pozdrav svima iz Aucklanda - iz ''kuće naše pisme''- Folklornog ansambla Kralj Tomislav koji već 27 godina djeluje u sklopu Hrvatskog kulturnog društva, jednog od najvećih promicatelja hrvatske kulture na Novom Zelandu. Upravo sada trebali smo biti sa vama u Hrvatskoj, na turneji koju smo pripremali i planirali zajedno sa našim dragim prijateljima iz maorske Kapa haka skupine Te roopu Manutaki i vrhunskim umjetnicima,pjevačima, jednako tako i ljudima iz vokalne skupine The Shades, samoanskih i tongoanskih korijena. Kako je i nas ovdje zadesila epidemija koronavirusa, morali smo ovaj plan odgoditi, ali nismo prekinuli s radom, rekao je Goran Kačurov, voditelj FA Kralj Tomislav.

- Posebno nas je razveselila, motivirala i nosila suradnja koju smo, pripremajući turneju, ostvarili sa Goranom Karanom i Glasom Hrvatske. Jedna Goranova ljepotica pod naslovom ''Kuća naše pisme'', preletila je eterom sve oceane i smjestila se ovdje na početku svijeta u Novom Zelandu, spustila sidro duboko u naša srca.

- Drago mi je da ste prepoznali pjesmu koja u sebi nosi nostalgiju i da ste svi koji ste jako daleko, daleko od nas, zapravo jako blizu, ono što se zove naša kultura, naša tradicija, način na koji su se naši stari družili, naše stare kamene građevine, kuće, kalete i tako dalje. Tako da, evo, zbog ove situacije koja vam je svima poznata, na neki način, evo, izuzetno mi je žao što ove godine ne možete bit nazočni u našoj Hrvatskoj. Ali, evo, nadam se da ćemo dogodine imat priliku i radost da vas vidimo i pozdravite sve naše drage Hrvate, iseljenike u Novom Zelandu i Australiji i želim vam svako dobro, zdravlje i mir, rekao je Tedi Spalato.

- Kuća naše pisme je zapravo jedna od najlipših stvari ća mi se dogodila u puno vrimena. Tedi Spalato, Klapa Sveti Jura i lani smo je porinili, evo, s našega mora, vamo, s Prokurativa gdje smo dobili prvu nagradu i publike i žirija i stvarno se dogodilo nešto lipo. I sad je pisma otišla, kako smo je porinili ovdi, otišla je na drugu stranu kugle i kad su mi Goran Kačurov i Shadesi poslali svoju verziju, meni je srce stvarno… To su neka divna čuda s kojima ja veze nikakve nemam. To, hvala Bogu da se tako nešto događa i ja jedva čekam zapivat s tim ljudima. Neka živi kuća ova i nek cvita u njoj sve. Puno pozdrava sa Bačvica iz Splita, rekao je Goran Karan.