"Meko okidanje" u Galeriji Spot

Dok je većina zagrebačkih muzeja pretrpjela golema oštećenja u potresu i zatvorila svoja vrata posjetiteljima, male galerije rade. Njihova aktivnost nikada nije bila življa, a posjećenost veća. Uputili smo se na jedno takvo mjesto.

U Čanićevoj ulici 6 u Zagrebu između stambenih zgrada, preko puta nekadašnje Tvornice Kamensko, smjestila se, a i opstala obiteljska kuća s dvorištem, posebna po mnogočemu. U njoj živi i radi bračni par Križić Roban. Dok on izrađuje umjetnički nakit, ona, povjesničarka umjetnosti bavi se znanstvenim i kustoskim radom.

- 2013. sam s kolegicama pokrenula Ured za fotografiju isprva nam je izložbeni program bio mali, 3 do 4 izložbe, ali kako smo 2015. odlučili pretvoriti ovaj prostor garaže u Galeriju Spot to je ekspandiralo, kaže dr. sc. Sandra Križić Roban, voditeljica Galerije Spot.

Galerija Spot, koja se, da ne bude zabune, nalazi u njihovom dvorištu - ovoga ljeta prikazuje radove pet hrvatskih fotografkinja, pod nazivom, Meko okidanje.

- One su sve u jednom trenutku bile članice Foto kluba Zagreb. Ta tema mi je bila zanimljiva zato što se 1973. na inicijativu tadašnjeg predsjednika Đure Griesbacha, a u tome je naravno veliku ulogu imala i Slavka Pavić, formira tzv. Ženska sekcija, kaže Sandra Križić Roban.

Slavka Pavić, Erika Šmider, Danijela Lušin, Jadranka Fatur, Ivančica Privora Kurtela. Danas dame u godinama, nekada hrabre i avangardne.

Izložena djela su originali, izuzev onih Slavke Pavić i u vlasništvu su fotografkinja. Djela su to potvrđene vrijednosti koja su već odavna zaslužila da se društvo za njih institucionalno pobrine.

Pogledajte videozapis.