Petrit Çeku otvorio 22. Festival svetoga Marka

Festival svetoga Marka u crkvi svetog Blaža u Zagrebu svojim je nastupom otvorio nagrađivani i u svijetu poznati gitarist Petrit Çeku.

Festival, koji je vezan za blagdan svetog Marka i održavao se u istoimenoj crkvi na Gornjem gradu, u travnju i svibnju, zbog potresa i korone bio je odgođen do srpnja.

Festival ima novi termin, novu lokaciju i novog umjetničkog ravnatelja, ali ono što je nepromijenjeno nastupi su uglednih izvođača i njihova vrhunska interpretacija.
Petrit Çeku otvara Festival svetoga Marka
Tijekom bogate karijere gitarist Petrit Çeku osvojio je brojne međunarodne nagrade i snimio nekoliko nosača zvuka. Izvodeći Mozarta i Beethovena te skladbe poznatog španjolskog skladatelja Tarrege, Çeku je posjetiteljima pružio neponovljiv glazbeni doživljaj.

- To su moje prve prerade za gitaru solo. Kako sam imao vremena, onda sam se bavio mnogima aktivnostima koje prije nisam mogao i okrenuo sam se solo gitari. Ovo su moje prve obrade, priča Petrit Çeku.

Petritu je to bio prvi solo nastup na Festivalu svetoga Marka na kojem je ponovno pokazao svu raskoš svoga sviranja.

- Zajednička karakteristika ovogodišnjeg festivala je izvrsnost, posebnost izvođača i posebnost ideje, ističe Zdravko Šljivac, umjetnički ravnatelj 22. Festivala svetoga Marka.

Za točno 20 dana očekuje nas još jedan gitaristički koncert. Tada će ispred zagrebačkog HNK nastupiti Vlatko Stefanovski.