Novi Zagreb postaje kulturno središte grada

Novi Zagreb pretvara se u gradski centar kulture - u sklopu projekta 'SuKultura' u novozagrebačkim kvartovima ovaj vikend odvijat će se manifestacija 'Kultura za sve!' koja donosi niz dinamičnih umjetničkih programa u kojima će sudjelovati sve generacije lokalne zajednice.

Umjetnički projekti i rezultati radionica provedenih u suradnji umjetnika, udruga i organizacija s lokalnom zajednicom i građanima Novog Zagreba u okviru projekta SuKultura, predstavit će se od 10. do 12. srpnja na nekoliko lokacija u Travnom.

- Plato Mamutice, atomsko sklonište Travno i Kulturni centar Travno pretvorit će se tako u privremene pozornice za kazališne predstave, ambijentalne instalacije, izvedbene radove i klaunsko-cirkuske izvođačke točke, istaknuli su organizatori.

Dvogodišnji projekt 'SuKultura' odvija se od listopada 2018., a cilj mu je jačanje civilno-javnog partnerstva putem modela sudioničkog upravljanja u kulturi.

Kako ističu organizatori, riječ je o povezivanju nezavisnih udruga i organizacija koje djeluju u polju kulture, nadležnih gradskih institucija te javnih ustanova u kulturi, kako bi u novozagrebačkim kvartovima oživjeli različiti kulturno-umjetnički programi namijenjeni lokalnoj zajednici, kao i svim ostalim zainteresiranim posjetiteljima.

Nositelj projekta je udruga Domino, a partneri su Centar za kulturu Novi Zagreb, Gong, Grad Zagreb, Kulturni centar Travno i Umjetnička organizacija Eurokaz.

- 'SuKultura' predstavlja značajan korak naprijed ne samo prema obogaćivanju kulturne produkcije u Novom Zagrebu, već i prema aktivnom uključivanju same publike u proces odlučivanja i kreiranja kulturnih programa, istaknula je Karla Pudar iz Domina.

O konceptu sudioničkog upravljanja te primjerima dobre prakse već se raspravljalo i na panelu koji se u KUC-u Travno održao u utorak, 30. lipnja, a, kako je istaknuo Andro Vladušić iz KUC-a Travno, u projektu su prepoznali velik potencijal za produbljivanje suradnje s lokalnom zajednicom.

- Ovim projektom želimo ujedno ukazati i drugim institucijama na to koliko je bitno otvoriti vrata lokalnim stanovnicima i kako se kroz sudioničko upravljanje mogu proizvoditi programi na radost kvartovske zajednice, objasnio je Andro Vladušić.

Marko Milovac iz Centra za kulturu Novi Zagreb istaknuo je da su gotovo svi programi u sklopu manifestacije 'Kultura za sve!' ostvareni u suradnji sa stanovnicima Novog Zagreba koji su sudjelovali u nizu radionica te pod vodstvom umjetnika i kreativaca iz raznih udruga oblikovali umjetničke sadržaje.

Publici će se u Travnom predstaviti udruga Arktik, koja je sa stanovnicima Novog Zagreba pod mentorstvom Irene Boćkaj i Vilima Matule radila na stvaranju izvedbenog rada o potrebi jačanja kvartovskog zajedništva radi svladavanja kriza, udruga Domino izvest će ‘Predstavu zajednice’, a Točka na I predstavu nastalu po motivima Krležinih novela ‘Bitka kod Bistrice Lesne’ i ‘Tri domobrana’, u kojoj uz profesionalne glumce sudjeluju i štićenici Doma za starije osobe Sveta Ana.

Triko Cirkus Teatar izvest će predstavu ‘Stanari u mamutu’ u koju su uključeni stanovnici svih generacija, a u organizaciji Eurokaza nastaje kombinacija predstave i ambijentalne tvorevine pod nazivom ‘Pet godišnjih doba’.

Zgrada Mamutice ishodište je programa ‘Tijelo Riječi’, koji su za udrugu Domino osmislile Josipa Bubaš i Neva Lukić kako bi sa stanovnicima najveće zagrebačke stambene zgrade pokazale kako može zaživjeti ideja 'zgrade-grada'.

- Poticanje i oživljavanje kulturne produkcije u Novom Zagrebu, koja će biti povezana s temama i potrebama stanovnika novozagrebačkih četvrti, pruža niz kreativnih mogućnosti, ali i pokazuje da kultura jest i treba biti neizostavan dio svakodnevnog života i iskustva, istaknula je Iva Srnec Hamer iz Umjetničke organizacije Točka na I.

U sklopu projekta SuKultura od 11. do 13. rujna će se u zapadnom dijelu Novog Zagreba, pod okriljem CZK-a Novi Zagreb, održati 'Akcija za trg!' u sklopu koje će svoje programe nastale u suradnji s lokalnom publikom prezentirati izvedbena skupina BADco., interdisciplinarna platforma Bacači sjenki, VJ Ivan Lušičić Liik, umjetničke organizacije Studio Artless i Radio Kanzas te Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII).

Projekt SuKultura financira se u okviru natječaja Kultura u centru potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi, sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 2,1 milijuna kuna, a Europska unija je kroz Europski socijalni fond sufinancirala projekt u iznosu od 1,8 milijuna kuna.

U Novom Zagrebu bila je i ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska koju su dočekale Karla Pudar, organizatorica manifestacije, i redateljica Iva Srnec Hamer: