Znate li čemu sve služi biljka veprinac?

U Veprincu, mjestu čije se ime dovodi u vezu s biljkom veprinom, obitelj  
Ukić gradi turističku priču i širi društvo zaljubljenika u zelenilo i prirodu.

Ono što laiku izgleda kao običan bodljikavi grm s crvenim bobicama, za obitelj Ukić pravi je dar. U svom su se domaćinstvu posvetili proučavanju ljekovitosti veprine i izradi proizvoda na bazi iste.

- Inače se od veprine za ljekovite pripravke koristi korijen koji se vadi i nareže, usitni i može se pripremati kao tintura, čaj ili kao prašak za posipati na rane. A može se još koristiti i na druge načine, kazala je Zdenka Klanjac Ukić, Domaća radinost Veprina.

Biljka je to za kojom se posegne i kod problema s venama i  kolesterolom, a nađe se i na jelovniku. Upravo se ime mjesta Veprinac, iznad Opatije, dovodi u vezu s ovom biljkom. Do vrha vodi nekoliko šumskih staza, nekoć prometnijih nego danas, ali ova obitelj, uz brojne lokalne entuzijaste i njima vraća život.

- Škalinade, putevi, staze, šetnice, sve to pomalo je tema koju treba obnoviti i privući turiste i na neki način to pokušati valorizirati, rekao je Rajko Ukić, Domaća radinost Veprina.

Veprinac je mjesto bogate, ali još uvijek, reći će domaći, nedovoljno iskorištene, kulturne baštine. Prvi put se spominje još u 12. stoljeću.

- Veprinac je vrata parka prirode Učka. Veprinac je brdo šetnica, koje su maltene 20 km okolo, naokolo. Imamo osam sakralnih objekata, izjavio je Ukić.

Ima se tu što pogledati, stoga, nanese li vas put do Veprinca i obitelji Ukić, zastanite i uživajte.