Polja suncokreta u međimurskom kraju

U punom su cvatu ovih dana polja suncokreta. Ta je poljoprivredna kultura sve zastupljenija i u međimurskom kraju.

Zašutjela su se međimurska polja. Suncokret ovdje više nije nepoznanica i sve više proizvođača okreće se uzgoju te uljarice. Među prvima prepoznao ga je Nikola Siladi iz Kotoribe.

- Počeli smo prije nekih 15-ak godina kaj smo vratili među prvima tu kulturu natrag koja je bila zaboravljena u Međimurju, govori Nikola Siladi, proizvođač suncokreta.

Zadovoljno na svoja polja gledaju i poljoprivrednici u Prelogu, iako suncokret siju isključivo radi plodoreda. 

- U kukuruzu se pojavila kukuruzna zlatica. Jednostavno, suncokret se pokazao kao najidealnija kultura, poslije žitarica za plodored da se suzbije kukuruzna zlatica, rekao je Mladen Novak, proizvođač suncokreta.

- Većinom svoju proizvodnju stavljam zbog krumpira, znači plodored je radi krumpira, a onda suncokret lako zamjenjuje kukuruz na proljeće, govori Emanuel Pintarić, proizvođač suncokreta.

Sije se na isti način kao i kukuruz te bere kombajnom. Biljka je to koja nije previše zahtjevna, nije sklona bolestima i štetnicima, a ekonomski je isplativa ako se preradi.

Radimo ga i kooperativno, radimo ga sami negdje na 100 hektara, od prilike polovica njega tj. 50% ga preradimo, s time da ga provjetrimo, preradimo, pročistimo, isprešamo u hladno prešano ulje, naglašava Nikola Sladi, proizvođač suncokreta.

Koje je zdravo i bogato mineralima, vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama, pa je i zarada dobra.

- Većinom koristi za salate, može se na njemu kuhati i peći, ali nije toliko konzistentan. To ulje ima rok trajanja nekih 6 mjeseci, dok ostala ulja koja su toplo prešana imaju rok trajanja i do godinu dana.Treba paziti kako gase čuva i skladišti, dobro da je na tamnom i hladnom mjestu, govori Sladii.

Oni koji se nisu upustili u preradu ulja nisu na takvom dobitku - jer su otkupne cijene sjemenki male.

- Prošle godine je bila na granici da opstaneš. Prije 6 godina cijena je bila 2,30 kuna, a prošle godine smo došli na 1,90 kuna, naglasio je Novak.

Ove godine nadaju se većoj zaradi i dobrim prinosima. No,  svima njima tek slijedi velik posao - priprema za žetvu krajem kolovoza.