Patke i guske iz Velikog Bukovca

Veliki Bukovec - naizgled je tipično podravsko mjesto u kojem se stanovnici većinom bave poljoprivredom, najviše cvjećarstvom. Orehovčevi su 2000. rekli ne uredu, iskrčili su šumarke i na svojoj farmi počeli uzgajati patke i guske.

- Ovo je jedna od rijetkih farmi na kojoj patke borave na otvorenome, patka je vodena životinja, pa smo im omogućili mjesto gdje mogu slobodno se kretati, govori Juraj Orehovec, Veliki Bukovec.

Dok se patke na tržištu intenzivno tove između 40 i 50 dana, ove su na slobodi i trostruko dulje. Pa  je njihovo meso kvalitetnije.

- Nemamo problema s uvozom. Uvoz nam nije konkurencija jer oni uvoze patku iz zatvorenih farmi koja je jeftinija od naše i mi imamo kupce koji to kupuju, naglašava.

I ne samo da imaju svoje kupce već izvoze i meso.

- A na ovoj farmi koja se prostire i preko 100 tisuća četvornih metara godišnje proizvedu više od 40 tisuća pataka - osim što završe na domaćim stolovima izvezu se i u Europu, ističe Juraj.

A posebno za našu kameru - Orehovčevi predstavljaju svoj novi proizvod -  pačju paštetu.

- Na ideju smo došli jer na tržištu nedostaje premium paštete koja je napravljena od čistog pačjeg mesa, rekao je.

Pašteta je već predstavljena na inozemnim sajmovima, no proizvodnju je zakočila - kriza izazvana koronavirusom.

- Imali smo problema s tiskanjem etiketa, nabava staklenki, ali snalazimo se, istaknuo je Juraj.

Uz domaće restorane, pašteta iz Bukovca uskoro bi mogla i put Francuske, Austrije i Njemačke. Gdje je potražnja - golema.