Potpuni doživljaj skrivene baštine na otoku sreće

Otok Rab uključio se u projekt Rijeka dvadeset-dvadeset, Europska prijestolnica kulture. Jedinstveni projekt povezuje baštinu, sport i obrazovanje te promiče blagodati boravka u prirodi. Rekreativci, sportaši, cijele obitelji već otkrivaju neke od najljepših predjela otoka Raba i ondje i skriveno bogatstvo kulturne baštine.

Rab nema samo more i plaže nego i gastronomiju, kulturu, povijest. Znaju to i ovi Austrijanci koji biciklima otkrivaju njegovu unutrašnjost.

- Upoznali smo Rab prije 3 godine, uživali smo u kupanju i plivanju. Sad nas zanima ovakav oblik rekreacije na otoku - kaže Hanes.

Uz bicikliranje i šetnja pruža doživljaj 30-ak arheoloških lokaliteta predstavljenih kroz projekt Rab Archaeological Traces. Ostaci crkvice svete Margarete iz 15. stoljeća i azurno more - iznenađenje su na kraju šumske strmine.

- Mi smo se odlučili da tu arheološku baštinu koja nije u samoj povijesnoj jezgri prezentiramo našim sugrađanima, ali i svima onima koji je mogu koristiti, znači turistima i ostalima - napominje Katarina Ribarić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab.

Grad Rab i općina Lopar na svom području obilježili su lokalitete na trima stazama koje otkrivaju znamenitosti od prapovijesti do 20. stoljeća. Ostatke prapovijesnih naselja, gradina, groblja, zatim ranokršćanskih, srednjovjekovnih crkava, ali isto tako i vrijednu ostavštinu pučkog graditeljstva. Među kojima su i suhozidi na jednome od ogranaka Premužićeve staze - remek djela suhozidnoga graditeljstva.

Uz ostatke srednjovjekovnih crkvica, suhozida, vapnenica ovaj dio Raba ima jednu od najočuvanijih šuma hrasta crnike na Sredozemlju. Imate li sreće možete sresti i kojeg muflona ili jelena.

Poučne staze opremljene su informativnim tabelama za turiste koji su trenutačno na otoku.

U pripremi je i interaktivnu mobilna aplikacija za potpun doživljaj skrivene baštine na otoku sreće.