Uživo s Peristila uoči večerašnjeg otvorenja Splitskog ljeta

'Osjeti, okusi i ukusi Mediterana' tema su 66. Splitskog ljeta, koje se večeras, 14. srpnja, otvara premijerom opere ‘Lombardijci’ Giuseppea Verdija na Peristilu uz izravni prijenos na HTV3 od 21 sat. Uoči svečanog otvorenja ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska javila se s Peristila.

Podizanjem festivalske zastave na Peristilu i premijerom Verdijeve opere 'Lombardijci' uz izravni prijenos na HTV3 večeras počinje Splitsko ljeto, a o jednom najviše neizvjesnih izdanja festivala razgovarali smo sa Srećkom Šestanom, intendantom HNK Split i ravnateljem Splitskog ljeta, te Robertom Boškovićem, redateljem opere 'Lombardijci':Intendant HNK Split i ravnatelj Splitskog ljeta Srećko Šestan rekao je da, s obzirom na koronavirus, svakodnevno mjere i gledaju kako napraviti dobar raspored gledališta na kojima će se festival održavati. Ovogodišnji program temelji se uglavnom na hrvatskim umjetnicima, a ravnatelj Šestan vjeruje kako epidemiološko stanje neće poremetiti odvijanje festivala.

- Unaprijed se ispričavam publici, ako zbog situacije s epidemijom dođe do promjene plana u programu, ali mi i za taj dan imamo rezervni program. Na Sustipanu nećemo graditi tribine, tamo će biti parterno gledalište, atmosfera će biti odlična, kazao je Šestan.

Šestan je najavio i redovite konferencije za novinstvo petkom na kojima će se javnost obavještavati o aktualnim epidemiološkim mjerama nužnima za održavanje festivalskih programa.

- Odaziv publike je izvanredan. HNK Split je prvi u Hrvatskoj ponovno krenuo s izvedbama predstava, i publika je bila željna vratiti se u kazalište, pa se nadam da će i naše kapacitetom reducirano gldedalište biti popunjeno do posljednjeg mjesta, poručio je Šetan dodavši da će otvorenje Splitskoga ljeta biti posvećeno svima onima koji su na 'prvoj crti' obrane od koronavirusa.  

Pogledajte gostovanje intendanta HNK Split Srećka Šestana u Vijestima iz kulture:Pet premijernih naslova

Od 14. srpnja do 14. kolovoza održavati na nekoliko gradskih lokacija i u sklopu kojega će biti izvedeno pet premijernih naslova, najavljeno je na konferenciji za medije u Vestibulu Dioklecijanove palače.

Festival otvara premijera opere ‘Lombardijci’ Giuseppea Verdija na Peristilu, a tijekom ljeta u dramskom programu premijerno će biti izvedene predstave ‘Francuzica’ Ilije Zovka, ‘Teške ljubavi’ Itala Calvina i ‘Dom za nez(a)brinutu djecu’ Jelene Bosančić.
Svečano otvorenje 66. Splitskog ljeta - Giuseppe Verdi: Lombardijci
Portugalski koreograf Daniel Cardoso u Split ove godine premijerno donosi ‘Correr o Fado’, koji će izvesti balet splitskog Hrvatskog narodnog kazališta.

Splitsko će se ljeto osim na Peristilu održavati i u Meštrovićevom Kaštilcu, na Sustipanu, u dvorištu HNK Split, Ljetnog kina Bačvice, na vrličkoj Česmi i u klaustru Sv. Frane.

Atraktivne reprize i gostovanja

Osim u premijernim naslovima, splitska će publika u ljetnim večerima uz ostalo moći uživati i u Verdijevom ‘Nabuccu’, Gotovčevom ‘Eru s onoga svijeta’, ‘Split in Spaceu’ Ivana Lea Leme i predstavi Darija Foa ‘Mistero buffo’, kao i u baletnoj gala večeri, te Felliniani, programu posvećenom redatelju Federicu Felliniju.

Na koncertnom repertoaru su i koncert Zorana Predina ‘Sretan rođendan, Arsene’ i koncerti Vlatka Stefanovskog & Tria V3 te Massima.

Ravnatelj Opere Jure Bučević za operu kojom se otvara festival, ‘Lombardijce’, kaže kako je riječ o monumentalnoj Verdijevoj predstavi, remek-djelu uvelike sličnom Nabuccu, jer sam zbor nosi radnju. Rekao je da su sretni što će izvesti ‘Lombardijce’ i ‘Nabucca’ jer je ‘publika željna opera u Splitu’.
Kazališni kutak: Splitsko ljeto

Vrijeme korone ravnateljica Drame Jelena Bosančić kratila je pisanjem dramskog programa, pa će festival umjesto dvije dramske premijere imati tri. Kazala je da će sve tri predstave biti na različitim lokacijama te da vjeruje kako će zainteresirati svaku publiku koja bude željela doživjeti nešto posebno.

Balet HNK Split svoj će program na Ljetu početi gala koncertom, najavio je ravnatelj Baleta Ilir Kerni, dodavši da mu je čast predstaviti novu generaciju prvaka baleta, te dodao da će imati i goste iz Njemačke.

- Premijerno ćemo izvesti Fado, imamo puno gostiju uz one iz Njemačke tu su i Talijani tako da što se tiče baleta biti će bogati program. Biti ćemo na nivou, kazao je Kerni.

U programu festivala su i dvije izložbe, a festival završava 14. kolovoza dodjelom nagrada Judita.

Izravni prijenos otvorenja 66. Splitskog ljeta možete pratiti u izravnom prijenosu na HTV3 od 21 sat.