Nagrade Festivala mediteranskog filma Split

Splitska je publika imala sreće sa svojim Festivalom mediteranskog filma čije se 13. izdanje, unatoč strogim ograničenjima za publiku, ipak održalo na otvorenom kinu Bačvice gdje su u subotu i proglašeni pobjednici.

Francuski igrani film ‘Nas dvije’ redatelja Filippa Menghettija, publika je ocijenila najboljim stranim filmom, a među hrvatskim ih se najviše dojmio srednjometražni film Višnje Skorin ‘Da je meni ono što mi nije’ i kratki film ‘Druker’ Rina Barbira.

- Film Višnje Skorin nas budi iz rutine i potiče na razmišljanje o egzistencijalnoj poziciji pojedinca u suvremenom društvu, ali i snazi medija i njihovom tretmanu tog pojedinca, istaknuto je u obrazloženju ove nagrade.

Najviše ocjene i nagrade za scenarij i režiju stručni žiri dodijelio je filmu ‘ Arka’, Natka Stipaničeva. Riječ je o animiranom filmu koji upozorava na svekoliko potonuće vrijednosti i morala zbog, kako stoji u obrazloženju nagrada, valjanja u mulju i nakon potonuća kao da se ništa nije dogodilo.

- Zbog vještih redateljskih postupaka, tjeskobne, apsurdne atmosfere, suptilnog crnog humora i originalnih likova čija groteskna lica kao da smo već negdje vidjeli, ovaj film zaslužuje da bude apsolutni pobjednik festivala i zato mu dodjeljujemo uz glavnu nagradu i nagradu za scenarij. Rijetki su filmovi u kojima se uz izvrsnost pokopi i pogodan trenutak. A 'Arka' je jedan od takvih, navedeno je u obrazloženju ovih nagrada.

Tijekom 10-dnevnog trajanja prikazani su filmovi iz 19 zemalja, a sve projekcije filmova bile su unaprijed rasprodane. Festival je održan uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera.