Najstarija pjesnička tribina na svijetu

'Jutro poezije' najstarija je pjesnička tribina na svijetu, osnovana daleke 1964. godine. S pjesnicima se pred ljetnu stanku družila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska.

Starinski je 'jesenjinovski' poetski ugođaj Pod starim krovovima u Zagrebu gdje već pedeset i šest godina svake subote pjesnici čitaju svoju poeziju.

Nikada neću znati ono bitno o tebi,
postao si jednoličan na snimci loše kvalitete,
preslušavam je znajući da raspon mora postojati,
kao što postoji božanstvo,
kao što postoji vječno sutra
u kojem su sadržane sve vrste jutarnje kave,
kao što postoji od iskona neki kiosk
na glavnom križanju u nekom gradu
koji traje već sat duže od ovoga i govori:
budućnost nije strašnija od šest preglasnih ljudi.

Stihovi su to koje je na 'Jutru poezije' govorila mlada nada hrvatskog pjesništva Mateja Jurčević, dobitnice 'Gorana', naše najvažnije nagrade za mlade pjesnike.

Mateja Jurčević u Zagrebu živi šest godina i nadala da ću kroz vrijeme nastupati na 'Jutru poezije'.

- O njemu sam jako puno slušala, međutim nikada nisam imala priliku doći tu i pročitati svoje pjesme. Osjećam se pomalo povlašteno jer je prvenstveno čitava ta atmosfera  uistinu poetska. Ovaj prostor nosi poeziju sam u sebi, tako sam da zaista sretna što sam ovdje i čitam svoju poeziju, kaže Mateja.

I publika je sretna što može čuti Matejine nove pjesme iz knjige ‘Žene iz Altamire’, koje donose nove pomake, novi stil i novu svježinu.

Mnogo je velikih pjesničkih imena koja su sudjelovala na tribini i koja su oživljena u vrijednoj antologiji koju je predstavio Željko Buklijaš, voditelj 'Jutra poezije':

- Od osnivača možemo spomenuti Vesnu Parun, nakon toga 'Jutro poezije' je dugo vodila Ružica Orešković, nakon nje je program naslijedio i pokrenuo izdavačku djelatnost pjesnik i književnik Saša Meršenjak, podsjeća Buklijaš dodajući da je 'Jutra' vodio i dramaturg i glumac Robert Roklicer, koji je tragično preminuo.

Unatoč svemu što se događa, pjesnici se nadaju nasmiješenijim vremenima. Nakon ljetne stanke, 'Jutro poezije' se vraća najesen, s novim tribinama i novim knjigama.

- Donio sam i prvu knjigu koja će izići u našoj ediciji 'Jutro poezije'. Posvećena je našem preminulom članu Danijelu Župančiću, a promocija će biti na njegov rođendan najesen, 1.listopada. Osim toga, pripremamo još knjiga koje ćemo objavljivati kada bude para i kada bude prilike, najavljuje Buklijaš.

Neka nam svako novo jutro bude jutro poezije jer su moćne riječi svuda oko nas, samo treba pustiti knjigu u svoju svakodnevicu, a ljeto kao da je stvoreno upravo za takve pustolovine.