Kazališni kutak: Histrionsko ljeto na Opatovini

1975. godine Histrioni su promijenili kazališni život Hrvatske, a od prije 30 godina i ljetnu zagrebačku kazališnu pustoš. Što nam donosi ovogodišnje Histrionsko ljeto na Opatovini doznajemo u Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska.

Za početak uvoda u Histrionsko ljeto prisjetili smo se godine 1993. i Krležijade – komada koji je nanizao brojna priznanja: najbolja predstava u cjelini na 3. Marulićevim danima, najbolja predstava na Danima satire u Zagrebu, nagrada Hrvatskoga glumišta za najbolju predstavu u Hrvatskoj, nagrada žirija čitatelja revije Arena, kulturni događaj godine u anketi Vjesnika.

35. Histrionsko ljeto na Opatovini počinje 16. srpnja i trajat će do 5. rujna, svaki dan osim nedjeljom i ponedjeljkom. Ove godine Histrioni pripremaju 'Mačka u vreći' Georgesa Feydeaua u režiji Damira Lončara.

Feydeau je majstor vodviljskih zapleta i farsičnog humora. Napisao je više od šezdeset farsi koje su nasmijavale Parižane tijekom Belle Époque. Premda prvenstveno žele zabaviti i nasmijati, njegovi komadi ipak blago provociraju pokazujući na svjetlima pozornice široku paletu ljudskih slabosti.

U ovoj adaptaciji radnja je premještena iz Francuske u Zagreb 1920-ih godina. Gustav Štaub bogati je proizvođač šećera koji je odlučio ‘kupiti’ tenora iz Splita kako bi natjerao HNK da praizvede operu njegove kćeri.

Uz ulomke iz već spomenute 'Krležijade' te 'Diogeneša po Titušu Brezovačkom' izvedenom 1994. godine u Loboru u Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska o ljetnom programu, ali i bogatoj povijesti Histriona razgovarali smo s glumcem i redateljem, v.d. ravnatelja GK Komedija Damirom Lončarom i šefom slavne glumačke družine Zlatkom Vitezom: