Surfere već desetljećima privlači jug Hrvatske

Stotine i stotine šarenih jedara na moru poznata je slika Vignja, koja nije izostala ni ovoga ljeta.

Surferi iz cijele Europe nisu se prestrašili epidemije. Turistički rezultati na vrhu poluotoka Pelješca zbog toga su među najvišima na Jadranu.

- Četvrti i peti mjesec su u potpunosti izgubljeni, od početka godine do sada bilježimo negdje otprilike 37 posto noćenja, za razliku od lanjskog broja. Recimo ovdje u Vignju taj broj se penje na 67 posto, dok Viganj posljednje dane broji  otprilike jednak broj gostiju kao prije, kaže Marko Galijot, TZ Orebić.

Dobri gosti koji se ne boje potrošiti, i čiji odmor traje tjednima, surferi su vjerni, ali i zahtjevni turisti.

- Oni traže dobru infrastrukturu, traže velike porcije u restoranima nakon surfanja pojedu, velike koktele, malo zabave navečer. Ali ne traže previše noćnog života, jer kad zapuše sljedećeg dana vjetar oni odmah krenu na more, govori Aleš Pomočar, vlasnik škole jedrenja.

Kao centar aktivnog turizma juga Hrvatske, okolica Orebića već desetljećima privlači surfere, kajtere, paraglajdere, ali bicikliste, koji su i tijekom karantene u travnju zvali svoje domaćine kako bi potvrdili svoj dolazak.

- Pa ostaju uglavnom 10 dana ili 2 tjedna, čak i 3 tjedna; neki ostaju i više, ili dolaze 2 puta kroz sezonu. Puno ima takvih koji se vraćaju, objašnjava Asja Anita Perčić, predsjednica MO Viganj.

- Česi jesu među brojnijima ali, međutim, najbrojniji su Slovenci, oni čine sada negdje oko 38 do 40 posto, govori Galijot.

Već idućeg tjedna pred ovim plažama održat će se otvoreno prvenstvo Češke u jedrenju i surferi i domaćini mogu se jedino nadati da će poznati maestral nastaviti puhati kao i svakog drugog dana.