Romantika u Saloni

Zbog epidemije koronavirusa - u drukčijim okolnostima i s nešto tanjim proračunom - počela je "Romantika u Saloni". U sklopu manifestacije, svojedobno nagrađene za inventivnost i razvoj turističkih proizvoda, svi koji žele u četiri će tematske večeri i ovaj put moći upoznati život u Saloni antičkoga doba.

Unutarnja ljepota bila je neprocjenjiva, no antička žena rado se i često "savjetovala i sa zrcalom".

- Favorizirale su taj crveni ruž, svijetli ten, bojale su kosu u svijetliju boju, imale su posebnu odjeću, posebne cipele, posebne haljine, rekla je Ivana Bevnda iz Pule.

I nakit, dakako!

- Rimske naušnice osobito karakterizira polikromija, zlato u kombinaciji s dragim i poludragim kamenjem, a i staklena pasta u raznim bojama, govori  Ema Vušić-Ljubić, viša kustosica Arheološkog muzeja u Splitu.

A i onda i sad, čini se - manje je više.

- Meni su ovu frizuru radili sat vremena a sad radimo teže, složenije frizure, naglašava Paula Katić, carica.

No, vojnicima uljepšavanje nije bilo ni na kraj pameti.

- Nama je najbitnije bilo da stojimo mirno, da budemo ozbiljni, da štitimo kralja i kraljicu i cijeli rimski puk, govori Ante Giljanović, vojnik.

Nekad od neprijatelja, danas - od virusa.
- Prošle godine smo imali Noć gladijatora s 1000 posjetitelja i vjenčanje no s obzirom na to da ne možemo, zdravlje nam je važnije, odlučili smo se na ovakav koncept koji će posjetiteljima biti zanimljiv, naglašava Jelena Stupalo, direktorica TZ-a Solin.

Baštinu valja zaštititi i očuvati, ali i koristiti. A oživljena povijest, svjesni su u Solinu, mamac je kojem malo tko može odoljeti.
- Mi planiramo u budućnosti organizirati što više sličnih manifestacija, smatramo da je potencijal antičke Salone neiskorišten, zaključuju dr.sc. Ante Jurčević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu.

Nakon "kutka ljepote" i izložbe naušnica, solinske goste u sklopu "Romantike u Saloni" očekuje i radionica mozaika te sajam i antičke igre.