Najljepše što Hrvatska ima - u fotoobjektivu amatera

Primorski gradić Bakar upravo je na svoj dan i blagdan zaštitnice svete Margarete bio domaćin izložbe fotografija polaznika radionice ‘Svijet u bojama’.

Riječ je o radionicama koje se održavaju već cijelo desetljeće, a posljednjih pet sezona kroz višemjesečne turneje fotoobjektivom se nastoji prikazati ono najljepše što Hrvatska ima.

Arhitektura, panorama, pejzaži, portreti - neki su to od motiva najboljih radova osam polaznica fotoradionice ‘Svijet u bojama’. Besplatna edukacija omogućila im je nov pogled na svijet fotografija i tehniku fotografiranja.

- Oduvijek me zanimala fotografija i amaterski se njom bavim. Htjela sam naučiti nešto više, trikove itd. Super smo se zabavili ovih pet dana. Nakon ove radionice krovove više nikad neću promatrati na isti način, komentira polaznica fotoradionice Iris Gabrić.

Na radionici je sudjelovala i Tamara Tramešak Milaković: Dobila sam sasvim jedan poseban 'vritnjak naprvo' za fotografiranje, puno dobre energije. Dobila sam samo potvrdu da je arhitektura jako dobar motiv za fotografije, kaže Tamara.

Teoretski i praktični dio odradili su pod stručnim vodstvom fotografkinje Sanje Grgić Ćurić, autorice nekoliko turističkih vodiča i fotomonografija posvećenih hrvatskim nacionalnim parkovima.

- Meni je jako važno da zajedno s ljudima koji se odazovu na radionice malo detaljnije i na malo drugačiji način pogledamo mjesto gdje jesmo, da malo svi skupa iz ove jurnjave, kako se danas živi, zajedno usporimo korak, da se smirimo i zapravo krenemo u potragu za lijepim, napominje Sanja Grgić Ćurić.

Sve je počelo prije deset godina, a posljednjih pet radionice se održavaju diljem Hrvatske.

- Godine 2016. kad smo odlučili osloboditi svoje potencijale koliko god možemo i kad su ljudi htjeli da dođemo stvarno po cijeloj Hrvatskoj, onda smo osnovali Foto Hrvatsku, podsjeća rukovoditelj Foto Hrvatske Nikola Ćurić.

Fotodruženja rezultiraju kvalitetnim fotografijama koje se koriste za kalendare i razglednice. Radovi polaznika bakarske radionice u Galeriji Paulić mogu se pogledati do 18. srpnja.